ENKHUIZEN - Zaterdag 9 april wordt de samenwerking tussen het Zuiderzeemuseum en Stichting Opkikker bekrachtigd. Hiermee komt niet alleen een mooie, inhoudelijke verbinding tot stand, maar wordt ook de gedachte 'museum toegankelijker maken voor een breed publiek' in de praktijk gebracht. Samen met Tess Hage (8 jaar) en gezin, verbonden aan Stichting Opkikker, heeft het museum bekeken op welke wijze er aanpassingen gemaakt kunnen worden. Tess zit in een rolstoel en kan slechts kleine stukjes lopen. Ze is zeer te spreken over het vriendelijke personeel en al het moois dat er te zien is. Maar er zijn ook verbeterpunten, zoals bijvoorbeeld meer drempelhulpjes. Daarnaast heeft ze tips gegeven over de toegankelijkheid van de kinderwerkstraat en aan welk soort spellen zij goed kan meedoen.

Het thema van dit jaar – het leven van een Zuiderzeekind – sluit heel goed aan bij de samenwerking met Stichting Opkikker. Het leven van een kind rond 1900 speelde zich voornamelijk buiten af. Vroeger moest je als kind je steentje bijdragen om als gezin rond te kunnen komen. Voor en na schooltijd werkte je om het huishoudpotje te kunnen aanvullen of je zorgde voor broertjes en zusjes en verrichtte klusjes in huis. Iedereen, elk gezinslid, deed mee om alles reilend en zeilend te kunnen houden. Ook in het museum kan iedereen meedoen, jong en oud, met én zonder een beperking, aan de spellen en activiteiten.

Samen spelen

Het Zuiderzeemuseum heeft de aanbevelingen van Tess Hage ter harte genomen. Voor kinderen in een rolstoel is speelhoogte, draairuimte en bereikbaarheid namelijk essentieel om goed mee te kunnen doen. Zo kunnen ouders meelopen in de kinderwerkstraat om de rolstoel te duwen of te helpen bij de speelmachines. Ook is er een behendigheidswerkje 'Lekker pellen!' toegevoegd waar minder fysieke kracht voor nodig is. Daarnaast zijn alle knoppen om mee te luisteren naar de audioverhalen op de juiste hoogte geplaatst. En kan Tess zich uitleven bij de andere toegankelijke spelletjes, bijvoorbeeld: roddels maken aan het wasrek, puzzelen met Greetje en dienstmeisje Bet helpen met het juk dragen. En omdat Tess aangaf graag spellen met haar gezin te doen, heeft het museum dit jaar een nieuw blokkenbouwspel, waarbij je écht goed moet samenwerken.

Samen Sterk dag

Het Zuiderzeemuseum organiseert daarom met Stichting Opkikker op 9 april en 17 september twee Samen Sterk dagen voor tweehonderd gezinnen met een langdurig ziek kind. Het feestelijke programma bestaat uit gratis entree, muzikale omlijsting, een lunchpakket en diverse verrassingen. 'We zijn ontzettend verheugd dat de samenwerking met het Zuiderzeemuseum op deze manier vorm heeft gekregen. 200 gezinnen met een ziek gezinslid staan aankomend jaar een fantastisch dagje uit te wachten naar dit openluchtmuseum, wat voor hen echt een lichtpuntje is in een zware tijd. Dat het museum ook nog eens de moeite heeft genomen om de nodige aanpassingen te doen voor deze doelgroep, kan ik alleen maar waarderen', vertelt Ruud Sliphorst, directeur en oprichter van Stichting Opkikker. Stephan Warnik, algemeen directeur Zuiderzeemuseum vult aan: 'Het Zuiderzeemuseum wil een laagdrempelig museum voor een breed publiek, voor jong en oud, met én zonder een beperking, en met deze samenwerking geven wij daar inhoud aan; wij zetten op deze dag de deelnemende gezinnen van Stichting Opkikker graag in het zonnetje!'

Door de ogen van Roelie

Ook rond 1900 waren er kinderen die ondanks hun beperking moesten meedraaien in het dagelijks leven. In de Wierschuur in het buitenmuseum ontdek je hoe het leven van de blinde jongen Roelie eruit ziet. Hoe hij worstelt met zijn beperking, omdat zijn leefomgeving nauwelijks daarop is aangepast. Losliggende straatstenen, slootkantjes, trapjes naar de bedstede, zolders zonder traphekje... Roelie krijgt er allemaal mee te maken. Als hij volledig zijn zicht verliest, kiest hij uiteindelijk voor een blindenschool. Op de blindenschool leren kinderen niet alleen schrijven, rekenen en typen, maar ook het uitoefenen van ambachten. Ervaar in de Wierschuur de blindenschool van Roelie, pak een zichtbeperkende bril en voer de opdrachten uit. Voel eens in de voelkist, ga aan de slag met weven of leer in de schoolbanken braille lezen.

Over Stichting Opkikker

Stichting Opkikker is een non-profitorganisatie met als doel het verzorgen van ontspanning voor gezinnen met een langdurig ziek kind. Door middel van een Opkikkerdag en het ambassadeurschap laten zij de ziekte volledig naar de achtergrond verdwijnen. Stichting Opkikker bestaat al sinds 1995 en realiseert inmiddels duizenden Opkikkermomenten per jaar. Voor meer informatie, zie www.stichtingopkikker.nl

Over het Zuiderzeemuseum

Het Zuiderzeemuseum verzamelt en beheert erfgoed uit het voormalige Zuiderzeegebied. Het vertelt het verhaal van de Zuiderzee en verbindt daarbij het heden met het verleden op een toegankelijke wijze voor een divers publiek. Jong en oud wandelt hier honderd jaar terug in de tijd en komt in aanraking met de Zuiderzeecultuur. In de vaste tentoonstelling Zee vol verhalen duiken bezoekers in de verhalen over het leven aan de voormalige Zuiderzee. Het museum brengt ook de cultuurhistorische collectie op verrassende wijze samen met hedendaagse kunst, vormgeving en design. Kijk op zuiderzeemuseum.nl voor een overzicht van alle tentoonstellingen.

In 2021 ontving het museum van de ANWB de zilveren award voor het leukste uitje van Noord-Holland. Lonely Planet heeft het Zuiderzeemuseum opgenomen als 'Top choice' in haar internationale reisgids Best in travel 2021. Museumkids heeft het Zuiderzeemuseum wederom het predicaat 'Kidsproof' toegekend voor 2022.