ENKHUIZEN - Damy Schuhmacher en Leon van Bourgonje van De Eendracht, dopen Van Bleiswijk om tot de nieuwste Eendracht locatie, na het restaurant in mei 2022 te hebben overgenomen van Sander Moeskops. Na een jaar te hebben ‘ingeburgerd’ in Enkhuizen is de tijd aangebroken om het pand een metamorfose te geven. Na deze kleine verbouwing, die op 5 augustus is afgerond, breekt er een nieuwe tijd aan voor het historische pand waarin de sociale functie zich voortzet als ‘een huiskamer voor de buurt’. De lange openingstijden, de oudhollandse kaart en chef Maik Kuijpers zorgen voor een bijzonder affiche.

Huiskamer voor de buurt

Horecaondernemers Damy en Leon kozen bewust voor Van Bleiswijk als nieuwe locatie voor De Eendracht. ‘Iedereen in Enkhuizen lijkt het te kennen. 'Een fantastisch gebouw met een rijke geschiedenis.’ Het pand was burgemeesterswoning van Enkhuizen, het Arbeidsbureau in oorlogstijd en daarna vele jaren in gebruik als het Groenekruisgebouw.

Volgens Damy is het de sociale functie van het pand die de locatie perfect maakt. ‘Wij zien De Eendracht in de eerste plaats als ontmoetingsplek voor de buurt. Een huiskamer waar iedereen welkom is en waar eerlijke en Nederlandse leveranciers de producten leveren.’ De eieren, kazen en het vlees komen dan ook van boerderij Lindenhoff uit Baambrugge. Er is speciaalbier van Oedipus uit Amsterdam en friet van Friethoes uit Haarlem.

Het huiskamergevoel komt ook terug in de inrichting, die werd gedaan met oude bouwmaterialen en antiek meubilair. Authentieke en huiselijke elementen worden mooi gecombineerd, waardoor de historie van het pand wordt geëerd en de sfeer ongedwongen is. “Niet te strak of te gelikt waardoor je niet bang bent ergens tegenaan te lopen,” aldus Damy. Dat maakt het geschikt voor het hele gezin en allerlei bijeenkomsten, zowel privé als zakelijk. Leon: ‘Het is echt zo’n plek waar je koffie drinkt met een krantje en even helemaal weg bent. Maar waar je ook terecht kunt voor een meeting of een vrijmibo. 'Eigenlijk kan het allemaal.’


Culinair buurtcafé

Opvallend aan de kaart is dat er veel oerhollandse gerechten op staan. Hollandse garnalen, zure bom bij de carpaccio, zuurkool van Kramer en stroopwafel toe. Dat past goed bij het laagdrempelige huiskamergevoel, maar geeft niet direct hoge culinaire verwachtingen. Niets blijkt echter minder waar, de kwaliteit van het eten is namelijk boven verwachting. Dat is ook niet gek, want Leon en Damy’s culinaire partner is Maik Kuijpers, een chef met landelijk aanzien. Aan hem de was de uitdaging om het huiselijke karakter van De Eendracht te combineren met de topkwaliteit waar zowel hij als Leon en Damy voor staan. Dat is uitstekend gelukt, de klassieke bistrogerechten sluiten aan bij iedere gelegenheid.

De Eendracht in Van Bleiswijk
Iedere dag geopend van 09:00 - 24:00 uur
Adres: Westerstraat 84 - 86, 1601 AL Enkhuizen
Informatie: www.deeendracht-enkhuizen.nl
Reserveren: Mag online maar hoeft niet, de deur staat open!
Contact: info@deeendracht-enkhuizen.nl