ENKHUIZEN - 'Mam, pap, gaan we iets leuks doen vandaag?’ Maar natuurlijk gaan jullie iets leuks doen: jullie gaan naar het Zuiderzeemuseum! Een gezellige puzzeltocht lopen in het museumdorp, de kracht van water ontdekken bij Expeditie Waterwerken, een stukje varen door de gracht en tot slot je heerlijk laten verwennen op één van onze terrassen… wedden dat jullie dag veel te kort is?

Het Zuiderzeemuseum biedt allerlei speelse en spannende activiteiten voor het hele gezin. En de pret begint natuurlijk al op de museumveerboot die je over het IJsselmeer brengt naar het buitenmuseum. Daar maak je een echte wandeling door de geschiedenis: loop over de klinkerstraatjes en bewonder de meer dan honderdveertig authentieke huizen, gebouwen en werkplaatsen. Kom verder lekker met water experimenteren bij Expeditie Waterwerken of help ambachtslieden in de Marker haven bij het breien van de netten. Draai een touw bij de touwslagerij, volg een les in een schooltje uit 1930 of ga in gesprek met Urker ‘bewoners’. Een dagje Zuiderzeemuseum is altijd te kort!

Vers van Vroeger

Thema van dit seizoen is Vers van vroeger; tijdens je verkenningstocht door het buitenmuseum ontdek je wat je allemaal kunt eten uit de zee en van het land. Leer hoe deze producten werden geteeld of gevangen, en daarna bewaard. Proef sprot bij de visrokerij, ontdek oude fruitsoorten in de boomgaard en geniet van een ouderwets ‘ulevelletje’… want zo smaakt Vers van vroeger! En je kinderen? Die doen die leuke Vers van vroeger-puzzeltocht met beloning.

Tijdens het openingsseizoen van het buitenmuseum vinden er verder verschillende thema-evenementen plaats, zoals het Zuiderzee-ambachtenweekend en de Oogstweekenden, houd hiervoor de website in de gaten.

Ook binnen valt genoeg te beleven

Naast de vele leuke activiteiten in het buitenmuseum valt er ook in het binnenmuseum genoeg te beleven. In de tentoonstelling Aan tafel! in het binnenmuseum ontdekken bezoekers op speelse wijze hoeveel werk het vroeger was om eten op tafel te krijgen. De jonge bezoekers vangen een visje in een net, sorteren aardappelen en veilen kool op de groenteveiling! Vergeet ook zeker niet om in het binnenmuseum de Reis rondom de Zuiderzee te bekijken. Je reist vanuit Enkhuizen over de Afsluitdijk naar Friesland en keert vervolgens terug naar Noord-Holland, waar je Marken en Volendam bezoekt. Onderweg kun je zelf aan de slag: stel een Hindelooper interieur samen, speel een tafelvoetbalwedstrijd tussen de blauwen en de rooien, en doe mee aan de kennisquiz over de Zuiderzee.

Over het Zuiderzeemuseum

Het Zuiderzeemuseum richt zich op de geschiedenis, de actualiteit en de toekomst van het voormalige Zuiderzeegebied. In het buitenmuseum staan authentieke panden uit dorpen uit dit gebied. Hier komt jong en oud in aanraking met de Zuiderzeecultuur. Zo kunnen bezoekers een touw slaan, op bezoek bij Urker inwoners of mee-eten in een huishouden van 1920. In het binnenmuseum maken bezoekers kennis met kunst, cultuur en erfgoed van voor en na de afsluiting van de Zuiderzee. Ook is er een schepenhal vol historische schepen. Kenmerkend voor het Zuiderzeemuseum is dat het de cultuurhistorische collectie verrassend verbindt met hedendaagse kunst, vormgeving en design. In 2016 riep de internationale beoordelingssite TripAdvisor het museum uit als een van de beste musea van Nederland. In 2017 heeft het museum deze hoge waardering behouden.