OPMEER - Op maandag 5 augustus a.s. vindt de jaarlijkse Landbouwtentoonstelling in Opmeer plaats. Ook dit jaar worden er weer ruim tienduizend bezoekers verwacht.

De Landbouwshow in Opmeer is het grootste agrarische evenement van Noord-Holland. Een dag met heel veel dieren, spektakel en gezelligheid. Kortom, een feest voor iedereen, van jong tot oud.

Dat geldt natuurlijk ook voor kinderen met autisme, ADHD, HSP e.d. Ouders van kinderen met een dergelijke aandoening blijven echter doorgaans weg van dergelijke drukbezochte evenementen omdat dat gepaard gaat met veel te veel prikkels voor hun kind.

Dat deze kinderen daardoor niet van zo’n heerlijke dag kunnen genieten, vindt Helene Zack, eigenaar van Praktijk Ruggespraak uit Blokker (www.praktijkruggespraak.nl), onverteerbaar. Zack heeft daar echter wat op gevonden; een Chillplek voor overprikkelde kinderen! Zij heeft haar Chillplek inmiddels al diverse keren en op diverse evenementen –met succces- geinitieerd. Telkens kreeg zij enorm veel positieve reacties en dat is de reden dat zij heeft besloten haar Chillplek opnieuw tijdens de Landbouwdag te realiseren. Helene Zack en haar Chillplek zijn dit jaar van 9.00 tot 17.00 uur te vinden op het terrein van het zwembad ’t Woudmeer aan de Weijver 4 in Opmeer.

Eerdere Chillplekken, groot succes!
Tijdens de vorige editie van de Landbouwdag was Helene Zack eveneens present met haar Chillplek en dat was een groot succes, Niet alleen gezien het feit dat er met graagte gebruik van werd gemaakt, maar ook door de vele enthousiaste reacties. Tijdens het Pietendorp, dat eind vorig jaar in het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen plaatsvond, had Helene haar Chillplek eveneens gecreeerd en ook daar mocht ze zich verblijden in de vele spontane en plezierige reacties.

Helene Zack: “Ouders van overprikkelde kinderen waren sowieso zeer enthousiast én dankbaar voor de geboden mogelijkheid, maar ook veel andere bezoekers reageerden spontaan en positief op de Chillplek. Natuurlijk doet mij dat bijzonder veel deugd. Er is begrip! Probeer je je eens voor te stellen dat er continu een kakafonie aan geluid, een groot spectrum aan kleuren, voortdurende bewegingen en een veelheid aan geuren via je zintuigen je hersenpan binnenkomen en jouw hersenen werken zonder de gebruikelijke ”filters”. Dan wordt het één grote chaos in je hoofd. Dat is wat kinderen met autisme of hoge sensitiviteit in het dagelijkse leven overkomt.”

De Chillplek wordt uitgerust met schermen en zit-/hangmaterialen. De kinderen kunnen desgewenst gebruik maken van de aanwezige spelmaterialen, noise reduction koptelefoons, een luisterboek luisteren, zich bezighouden met het aanwezige ‘friemel-materiaal’ of gewoon even lekker ‘chillen’.

Mocht u Helene’s initiatief willen ondersteunen met geld en/of goederen, dan is dat vanzelfsprekend enorm welkom! U kunt daartoe contact opnemen met Helene Zack via 06–46216894 of h.zack@praktijkruggespraak.nl.