ENKHUIZEN - Op zondag 20, zaterdag 26 en zondag 27 november a.s. vindt van 10.00 tot 16.00 uur, opnieuw het ‘Pietendorp’ plaats in het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen.

Een heerlijk evenement voor jong en oud(er). Een drukbezocht evenement ook en dat is bijvoorbeeld voor overprikkelde kinderen, nou nét geen feest. Dat is de reden dat Helene Zack van Praktijk Ruggespraak op deze dag aanwezig is met haar Chillplek, juist om die kinderen de gelegenheid te geven zich even terug te trekken wanneer de drukte hen wat teveel wordt. Helene, die zich dagelijks met kinderen met autisme, ADHD en HSP bezighoudt in haar Praktijk Ruggespraak, begrijpt als geen ander dat inclusiviteit voor neurodiverse mensen enorm belangrijk is en om dus wél als gezin of familie gezamenlijk herinneringen te kunnen maken. Haar Chillplek maakt het hen mogelijk om, wanneer ze overprikkeld zijn, zich even terug te trekken.

Wat is het Pietendorp?

Op zondag 20, zaterdag 26 en zondag 27 november a.s

wordt het Zuiderzeemuseum omgetoverd tot Pietendorp. Er lopen Pieten door de straten van het buitenmuseum en de pakjesboot ligt in de Marker haven. Een feest voor jong en oud!

Een feest zou het natuurlijk ook voor kinderen met autisme, ADHD, HSP e.d. moeten zijn. Ouders van kinderen met een dergelijke aandoening blijven echter doorgaans weg van dergelijke drukbezochte evenementen omdat dat gepaard gaat met veel te veel prikkels voor hun kind. Dat het voor deze kinderen niet is weggelegd om eveneens van zo’n heerlijke dag te genieten, vindt Helene Zack, eigenaar van Praktijk Ruggespraak uit Blokker (www.praktijkruggespraak.nl), onverteerbaar. Helene heeft daar echter wat op gevonden; een Chillplek voor deze kinderen! Zij initieerde al eerder haar Chillplek op evenementen en dat bleek telkens een groot succes. Zij mocht zich dan verheugen in heel veel enthousiaste reacties, zowel van de kinderen als van hun ouders.

Helene Zack: “Stel je voor dat er continu een kakafonie aan geluid, groot spectrum aan kleuren, voortdurende bewegingen, veelheid aan geuren via je zintuigen je hersenpan binnenkomen en jouw hersenen werken zonder de gebruikelijke ”filters”. Dan wordt het één grote chaos in je hoofd. Dat is wat kinderen met autisme of hoge sensitiviteit in het dagelijkse leven overkomt.”

De Chillplek wordt ingericht met afgeschermde plekjes. De kinderen kunnen desgewenst gebruik maken van de specifieke spelmaterialen, noise reduction koptelefoons, een luisterboek luisteren of gewoon even lekker ‘chillen’. Natuurlijk is er begeleiding aanwezig.

Meer weten over Praktijk Ruggespraak? Kijk dan eens op: https://praktijkruggespraak.nl