ENKHUIZEN - Enkhuizen beschikt dankzij Maison Erard over een intieme locatie voor pianoconcerten op de instrumenten uit de tijd van componisten als Frederic Chopin, Franz Liszt en Claude Debussy. Nergens ter wereld zijn zoveel verschillende modellen van de Franse pianobouwer te bewonderen. Eigenaar Frits Janmaat is wereldwijd de expert als het gaat om het restaureren van deze authentieke instrumenten.

Op zondag 23 juni om 14.00 geeft de jonge pianist Martin Oei hier een recital, dat nergens anders in Nederland mogelijk is. Martin zal namelijk werken van Debussy, Chopin en Liszt tot leven brengen op originele instrumenten uit de tijd van de componisten. Natuurlijk zal Frits Janmaat toelichten wat de Erards zo bijzonder maakte dat ze voor het dubbele van de overige merken verkocht werden.

Erard onderscheidt zich van de moderne vleugels vanwege de parallelle besnaring met als gevolg een grotere transparantie en een registerkwaliteit (vergelijkbaar met de onderverdeling bij een koor, bassen, tenoren, alten en sopranen). Sebastian Erard was in de 19de eeuw de meest innovatieve pianobouwer en heeft o.m. het repetitiemechaniek uitgevonden, latere pianobouwers hebben dit type mechaniek overgenomen. Met gelaagde hamerkoppen (lagen vilt van verschillende dichtheid) zijn er meer kleurverschillen mogelijk dan bij de moderne vleugel waar sprake is van 1 laag vilt.

Op het programma staan twee ballades van F. Chopin, afgewisseld met een aantal preludes van C. Debussy en Oei zal het concert eindigen met verschillende virtuoze werken van de componist F. Liszt.

Datum: zondag 23 juni om 14:00 uur bij Maison Erard te Enkhuizen.

Voor meer informatie en reserveren: www.martinoei.nl