ENKHUIZEN - Bezoek samen met je familie of vrienden het Zuiderzeemuseum op 8, 9 en 10 april en ontdek het verhaal achter Pasen én maak kennis met de tradities en gebruiken van vroeger. Tijdens het paasweekend kunnen kinderen op pad met een plattegrond om stempels te verzamelen voor een cadeautje. Ga de strijd met elkaar aan bij de paasspelen, schrijf een paaswens met een kroontjespen of pimp samen een klompje in het kinderatelier. Luister in Huis vol verhalen naar paasverhalen of steek de handen uit de mouwen bij de grote voorjaarsschoonmaak. Kun jij je handen schoonhouden?

Dans en taart!
In museumrestaurant het Amsterdamse Huis kun je genieten van een overheerlijk verjaardagstaartje en in de museumwinkels zijn verschillende feestartikelen verkrijgbaar. Feesten doen we allemaal, nu en vroeger. In het Feestverhalenpandje kom je meer te weten over allerlei soorten feesten en tradities. Lees de persoonlijke verhalen en ontdek de betekenis van feesten in ons leven. En een feest is pas echt compleet wanneer er gedanst wordt. Kom dansen in de versierde muziektent! Feest prikkelt al je zintuigen, vier jij mee? Boek je tickets met korting online.

Feest! Weet wat je viert

Paasfeest is onderdeel van Feest! Weet wat je viert, een landelijk initiatief van museum Catharijneconvent te Utrecht. Ieder jaar is het Kerstmis, Suikerfeest, Chanouka en Sinterklaas. We gaan lekker eten en geven elkaar cadeautjes. Maar wat vieren we eigenlijk? Waar komen deze feesten vandaan en wat is hun betekenis? Op www.feestweetwatjeviert.nl staat meer informatie over feesten. Ontdek in verschillende musea aan de hand van echte kunstwerken en bijzondere voorwerpen nog veel meer over feesten en de eeuwenlange tradities die erbij horen.Voorjaarsschoonmaak in het buitenmuseum, foto Esther FotosterOver het ZuiderzeemuseumHet Zuiderzeemuseum verzamelt en beheert al 75 jaar erfgoed uit het voormalige Zuiderzeegebied. Het vertelt het verhaal van de Zuiderzee en verbindt daarbij het heden met het verleden op een toegankelijke wijze voor een divers publiek. Jong en oud wandelt hier honderd jaar terug in de tijd en komt in aanraking met de Zuiderzeecultuur. In de vaste tentoonstelling Zee vol verhalen duiken bezoekers in de verhalen over het leven aan de voormalige Zuiderzee. Het museum brengt ook de cultuurhistorische collectie op verrassende wijze samen met hedendaagse kunst, vormgeving en design. Kijk op zuiderzeemuseum.nl voor een overzicht van alle tentoonstellingen.

Lonely Planet heeft het Zuiderzeemuseum opgenomen als ‘Top choice’ in haar internationale reisgids Best in travel 2022. Museumkids heeft het Zuiderzeemuseum wederom het predicaat ‘Kidsproof’ toegekend voor 2023.