BOVENKARSPEL - Bladeren, bessen en paddenstoelen kleuren de herfst. IVN West-Friesland organiseert een gratis paddenstoelenwandeling voor volwassenen door het Streekbos op zondag 5 november. Start om 14.00 uur vanuit het Streekbos Paviljoen in Bovenkarspel. Advies: gepaste kleding en zo nodig laarzen aandoen.

Vooraf aanmelden bij Wil Stelling, telefoon 0228 315307 of w.stelling@ivn-westfriesland.nl

Determineren op kenmerken en details

Het Streekbos staat bekend om zijn soortenrijkdom. Namen vaststellen van zwammen is ruiken, goed kijken en vergelijken. Een verrassende bezigheid met minisoorten, glibberige, kleurrijke en fascinerende zwammen. Binnen bij IVN zijn uitgebreide informatiemappen over de gevonden soorten paddenstoelen in de loop van ongeveer 15 jaar. Deze naslagwerken zijn ook een ‘must’ voor bezoekers van het Streekbos die willen weten welke paddenstoel ze onderweg tegen kunnen komen.

Gratis champignons kweekpakket

Ook in je eigen omgeving kun je een heleboel paddenstoelen vinden, dus ga op zoek! Met herfstpakket van IVN, met een handig loepje, spiegeltje, paddenstoelengidsje en -zoekkaart, weet je vast een heleboel paddenstoelen te vinden. Word je lid van IVN? Dan ontvang je het herfstpakket t.w.v. € 14,95 gratis. Met een lidmaatschap help je IVN om nog veel meer kinderen en natuurbeschermers van de toekomst te bereiken en zorg je samen voor de natuur van morgen. De webpagina www.ivn.nl/paddenstoelen staat bomvol activiteiten, weetjes, doe-tips en leuke downloads over paddenstoelen. Diverse IVN’ers hebben hieraan meegewerkt; ook de Nederlandse Mycologische Vereniging is erbij betrokken. Op de website kun je onder andere een gratis lespakket downloaden waar leerkrachten, natuurouders en schoolgidsen zelfstandig mee aan de slag kunnen, maar je vindt er ook een uitleg voor een kabouterknutsel, of paddenstoelen-fotografietips.