ENKHUIZEN - Het plan van ProRail om een onbewaakte spoorwegovergang in Enkhuizen te sluiten valt niet bij alle inwoners in goede aarde. "Het is helemaal niet gevaarlijk, als je goed uitkijkt is hier niets aan de hand."

ProRail wil af van onbewaakte spoorwegovergangen, omdat die gevaarlijk zouden zijn. Zo moet de overgang vlakbij de McDonald's ook dicht. Maar de meeste inwoners vinden het het onzin. "Ik heb altijd goed leren uitkijken, eerst rechts en dan links", vertelt een man die dagelijks het spoor oversteekt. "Ik heb niet het gevoel dat dit hier echt gevaarlijk is."

Geen 'rondje van Enkhuizen'
De overgang staat midden op een wandelpad waar veel mensen gebruik van maken. Sluiting van de overgang zou het einde van een oude wandelroute in Enkhuizen betekenen. Bert Boon woont dichtbij de overgang en wandelt dagelijks bij de onbewaakte spoorwegovergang. "Het is echt wel een drama als het hier dicht zou gaan. Dat zou betekenen dat we het rondje van Enkhuizen niet meer kunnen lopen."

Dagelijks maken veel mensen met een hond gebruik van de wandelroute. Ook mensen die in de buurt werken, zijn regelmatig op het pad te vinden als ze lunchpauze hebben.

De gemeente Enkhuizen heeft het plan geopperd om de wandelroute te verleggen, onder het viaduct en langs het water. Maar daar hangt een flink prijskaartje aan van een kleine 3 ton, waarvan de gemeente de helft zou betalen en ProRail de andere helft. Volgens Boon is het de beste oplossing. "Ik vind het een uitermate geschikte kans voor de gemeente om iets voor haar inwoners te doen."
Vanavond neemt de gemeenteraad een besluit over het voorstel.