ENKHUIZEN - Op 27 januari 2020 is het vijfenzeventig jaar geleden dat concentratie- en vernietigingskamp Auschwitz werd bevrijd. Over heel de wereld wordt daar bij stilgestaan. Om ook stil te staan bij de Holocaustslachtoffers uit Enkhuizen, is op 26 januari en 27 januari het tijdelijke Holocaustmonument Levenslicht te zien op het Landje van Top. Het monument in deze gemeente maakt deel uit van een landelijk project van het Nationaal Comité 4 en 5 mei waaraan meer dan 150 Nederlandse gemeenten deelnemen. Zo staat Nederland gezamenlijk stil bij de verschrikkingen van de Holocaust.


Symbool voor de impact van de Holocaust
Zowel in de Joodse herdenkingstraditie als in de Roma- en Sinti-cultuur zijn stenen belangrijk. Kunstenaar Daan Roosegaarde en zijn team hebben deze traditie als inspiratie gebruikt. Met in totaal 104.000 lichtgevende stenen - gelijk aan het aantal slachtoffers uit Nederland - staat het kunstwerk symbool voor de impact van de Holo­caust. De stenen zijn verdeeld over de verschillende gemeenten waar Joden, Roma en Sinti woonden, hun leven leefden; soms al generaties lang. Ook uit Enkhuizen zijn zij tijdens de Tweede Wereldoorlog weggerukt en vermoord.

Ademhaling in het licht
Om de paar seconden zie je de stenen oplichten en weer uitdoven, als een ademhaling in licht. Daarmee symboliseren ze het leven dat nu in de gemeente gemist wordt. Door stil te staan bij het gemis van de plaatsgenoten bij Levenslicht of deel te nemen, blijft de herinnering aan de slachtoffers levend.

Locatie en tijden
Op zondag 26 januari om 17.00 uur wordt het Levenslicht onthuld op het Landje van Top in Enkhuizen. Nadat het monument hier op 26 en 27 januari heeft gestaan, is het Levenslicht vanaf 28 januari enkele weken tijdens kantoortijden te bezoeken in het Stadhuis van Enkhuizen.
Het monument komt het beste tot zijn recht in het donker en is daarom op 26 en 27 januari van 17.00 tot 20.00 uur te bezoeken. Op beide dagen vanaf 16.00 uur wordt het Levenslicht waardig opgebouwd en om 20.00 uur weer afgebouwd.
Dit gebeurt door een rij van mensen die stenen aan elkaar doorgeven, wat symbool staat voor de deportatie van mensen per trein. Inwoners die hun hierbij willen aansluiten om te willen mijmeren en herdenken zijn welkom. Mensen die verhalen hebben om te delen, worden uitgenodigd deze te delen.