ENKHUIZEN - Op zaterdag 16 en zondag 17 juli trapt het Zuiderzeemuseum de zomervakantie af met het Oergezellig Weekend. Snuif de oer-Hollandse cultuur op en ontdek wat Nederland allemaal te bieden heeft, óók op multicultureel gebied. Geniet met het hele gezin in het buitenmuseum van een gevarieerd muzikaal programma met onder meer kinderpopster Dirk Scheele en zanggroep Flamboyant, doe een workshop Maak je eigen Delfts blauwe tegeltje en speel heel veel Oudhollandse spelletjes. Op het speciaal ingerichte foodplein zijn overheerlijke Hollandse en vernederlandste lekkernijen verkrijgbaar. Reserveer dit weekend in de agenda voor een oergezellig dagje uit!


Voor ieder wat wils
Heb je altijd al eens zelf een Delfts blauw tegeltje willen maken? Ga dan lekker aan de slag en neem je eigen tegeltje mee naar huis als souvenir. Kaatje Stip loopt met haar rood-wit-blauwe jurk vol poppenkastpoppen door het museum. Laat je verrassen door de verschillende personages en hun verhaal. Dit weekend zijn er extra veel Oudhollandse spelletjes voor het hele gezin. Van ringwerpen, balgooien en het kazenspel tot vier op een rij en stokvangen. Daarnaast kun je een partijtje stoepranden. Wie weet ben jij de winnaar van de dag.

Op beide dagen kun je verspreid over de dag meerdere muziekoptredens bijwonen. Speciaal voor kinderen – en hun ouders – komt de van Nickelodeon en YouTube bekende zanger Dirk Scheele naar het Zuiderzeemuseum met zijn voorstelling: In Holland staat een huis. Een groot meezingfeest voor jong en oud met de leukste typisch Hollandse kinderliedjes die al generaties lang gezongen worden, maar dan op z'n Dirks. Zanggroep Flamboyant, een kleurrijk gezelschap van verschillende nationaliteiten, brengt zang en muziek ten gehore uit de exotische landen van hun herkomst. Bij de kalkovens klinkt de hele dag gezellige orgelmuziek van Orgel 't Drommetje en op de schuit treedt De Varende Trekzak muzikant, Hans Metz, op.

Foodplein
Trek gekregen van alle activiteiten? Haal dan een portie poffertjes of een verse stroopwafel of ga haringhappen. Ook kun je terecht voor een loempia, die een vast plekje heeft veroverend in de Nederlandse eetcultuur, maar van oorsprong Chinees is. En bij een foodplein hoort natuurlijk ook een ijskar. Geniet van een ambachtelijk bereid Italiaans ijsje van de in de regio befaamde ijssalon Vivaldi. Viswijvenkoor Grietje Sprot zorgt hier op zaterdag voor de muzikale omlijsting en dansgroep de Schermer Dansers op zondag.

Zomervakantie
Stap deze zomer in de wereld van een Zuiderzeekind en ontdek hoe kinderen hun tijd moesten verdelen over school, gezin en karweitjes. Vrije tijd was schaars! Speel de spellen, beluister de audiofragmenten en bekijk de levensgrote, oude foto's. Kinderen leven zich uit in de kinderwerkstraat, want... iedereen doet mee! Bezoek ook het vernieuwde waterdoepark Expeditie Waterwerken dat nu nog leuker is dan ooit; het biedt verkoeling en leert je over de waarde, kracht en betekenis van water. Geniet in het binnenmuseum van de jubileumtentoonstelling Boer Boris is jarig met originele prenten uit de serie en fijne, échte Boer Boris-activiteiten voor zijn grootste kleine fans!

Praktische informatie
Het Oergezellig Weekend vindt plaats in het buitenmuseum van het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen en is op 16 en 17 juli toegankelijk van 10.00 uur tot 17.00 uur. Bezoek de website en bekijk het totaalprogramma van deze twee dagen op de plattegrond (link toevoegen). Het Oergezellig Weekend is voor alle museumbezoekers gratis toegankelijk tegen de reguliere entreeprijzen! Reserveer alvast online tickets en wees verzekerd van een toegangsbewijs.

Over het Zuiderzeemuseum
Het Zuiderzeemuseum verzamelt en beheert erfgoed uit het voormalige Zuiderzeegebied. Het vertelt het verhaal van de Zuiderzee en verbindt daarbij het heden met het verleden op een toegankelijke wijze voor een divers publiek. Jong en oud wandelt hier honderd jaar terug in de tijd en komt in aanraking met de Zuiderzeecultuur. In de vaste tentoonstelling Zee vol verhalen duiken bezoekers in de verhalen over het leven aan de voormalige Zuiderzee. Het museum brengt ook de cultuurhistorische collectie op verrassende wijze samen met hedendaagse kunst, vormgeving en design. Kijk op zuiderzeemuseum.nl voor een overzicht van alle tentoonstellingen.

In 2021 ontving het museum van de ANWB de zilveren award voor het leukste uitje van Noord-Holland. Lonely Planet heeft het Zuiderzeemuseum opgenomen als 'Top choice' in haar internationale reisgids Best in travel 2021. Museumkids heeft het Zuiderzeemuseum wederom het predicaat 'Kidsproof' toegekend voor 2022.