ENKHUIZEN - Het Zuiderzeemuseum zet deze winter een nieuw evenement op de agenda. Bezoekers wandelen door de sfeervolle straatjes van het buitenmuseum en zien bij het gluren door de ramen binnen onverwachte dingen. Verwonder je over wat je ziet in de huisjes en beleef het museum op een verrassende manier. Dit winterevenement voor jong en oud vervangt de evenementen Avondopenstelling, Pietendorp en Zuiderzeelicht, die in hun huidige vorm door de coronamaatregelen niet te realiseren zijn.


Volgens Stephan Warnik, directeur van het Zuiderzeemuseum, zou het museum niet de kwaliteit kunnen leveren, die zij nastreeft bij dit soort grote evenementen en ziet zich genoodzaakt om deze evenementen dit jaar te annuleren. "Wij willen graag de winterse traditie voor onze bezoekers in stand houden en daarom hebben wij voor de donkere dagen een nieuw concept bedacht. Bij de totstandkoming van het nieuwe winterevenement wordt rekening gehouden met een geschikte vorm, die voldoet aan de dan geldende maatregelen tegen het coronavirus, waaronder de anderhalve meter afstand."

Kom gluren
Het buitenmuseum is tijdens dit evenement sfeervol verlicht en vanuit het gehele Zuiderzeegebied zijn er spannende objecten en rare verhalen verzameld. Wandel op eigen gelegenheid door de pittoreske straatjes in het buitenmuseum, bekijk de uitgelichte objecten, luister naar de verhalen en gluur ongegeneerd naar binnen. Kinderen kunnen speuren naar de nieuwe mascotte, Marretje de meeuw, aan de slag gaan met het maken van een driekoningenster en het schimmenspel spelen. Wat is er nog meer te ontdekken in het Zuiderzeemuseum?

Winters genieten
Ook voor de innerlijke mens wordt tijdens dit evenement gezorgd. Er zijn heerlijke winterse lekkernijen te verkrijgen en in het museumrestaurant het Amsterdams Huis kan gedineerd worden. Het evenement vindt in de namiddag en avonduren plaats op 11, 12, 13 (optie) en 18 december en de gehele kerstvakantie 19 december 2020 t/m 3 januari 2021 (m.u.v. 24, 25 en 31 december en 1 januari). Houd de website in de gaten voor actuele informatie.