BLOKKER - Begin 2018 is de benedenverdieping van het bezoekerscentrum van NME-centrum MAK Blokweer geheel vernieuwd. Op woensdag 19 december wordt de vernieuwde inrichting voltooid met een interactief WaterLAB, waar kinderen zich kunnen verwonderen over de onderwaterwereld en bewust worden gemaakt van het belang van goed waterbeheer.


In februari dit jaar werd de verbouwing van de benedenverdieping van het bezoekerscentrum, ook wel de Molshoop genoemd, afgerond. Het centrum kreeg een geheel nieuwe, lichtere inrichting en het oude thema, ‘aarde’, maakte plaats voor een nieuw en actueel thema: ‘water’.

Het water-thema wordt bij het binnenlopen van het bezoekerscentrum direct inzichtelijk: door de grote ramen op de aangrenzende vijver kijk je zó onder de waterspiegel. Als NME-centrum hecht MAK Blokweer veel waarde aan watereducatie, omdat hoe wij als mensen met water omgaan door klimaatverandering steeds belangrijker wordt. Als we niets doen, loopt Noord-Holland – dat grotendeels onder de zeespiegel ligt – onder water. Waterbewustzijn is daarom belangrijk. Met dit nieuwe WaterLAB worden kinderen hier op een speelse manier bij betrokken.

De ontbrekende kroon op het werk was een doe- en ontdeklab waar kinderen op interactieve wijze het water-thema kunnen onderzoeken. Dankzij sponsoring van de Rabobank West-Friesland en Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier, dat zorgt voor droge voeten en schoon water, wordt dit lab nu gerealiseerd. Het WaterLAB laat een natuurvriendelijke oever zien. Kinderen kunnen onder de oever door kruipen om de wereld onder water te beleven. Bovenop het lab vinden kinderen onder andere weetjes, uitdagende spelletjes en een quiz. Zo ontdekken zij al spelenderwijs wat ‘leven met water’ inhoudt en hoe een natuurvriendelijke oever helpt om het water schoon en leefbaar te houden. Ook voor volwassenen is het WaterLAB interessant met onder andere informatie over watervriendelijke tuinen.

Tegelijk met het WaterLAB gaat ook een andere lang gekoesterde wens voor het bezoekerscentrum in vervulling: de komst van een opgezette roerdomp. De roerdomp is een vrij zeldzame plas-drasvogel. Sinds natuurpark Blokweer ecologisch beheerd wordt, wordt de roerdomp hier ’s winters foeragerend gesignaleerd. De aanwezigheid van de roerdomp zegt veel over de natuurontwikkeling en het waterbeheer in het gebied en de vogel staat dan ook symbool voor het succes van de natuurlijkvriendelijke oevers in het park. In het wild is de vogel moeilijk te zien vanwege zijn goede camouflage. Een opgezette roerdomp laat bezoekers het zeldzame dier van dichtbij bekijken en dient tegelijkertijd als mascotte van het WaterLAB. In de entree van bezoekerscentrum de Molshoop verwelkomt hij de bezoekers.

Het WaterLAB wordt op woensdag 19 december om 9:30 officieel geopend door leerlingen van basisschool De Parcival, samen met Ruud Maarschall van Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier en Angela Pieterse van Rabobank West-Friesland. Vanaf die dag is het lab ook voor publiek toegankelijk. Toegang is gratis. Honden zijn niet toegestaan. Voor meer informatie: 0229 266344 of info@mak-blokweer.nl.

Stichting MAK Blokweer, Kloosterhout 1-2, 1695 JC Blokker
www.mak-blokweer.nl