BOVENKARSPEL - Hier gaat de natuur zo veel mogelijk haar eigen gang. IVN-gids en vogelkenner Douwe Greydanus geeft tijdens een wandeling op zondag 16 juli aan bezoekers uitleg over dit voormalige eiland midden in het Streekbos. Verzamelen om 14.00 uur bij IVN in het Streekbos Paviljoen. Het Ecoproject is alleen toegankelijk voor voetgangers via twee bruggetjes en voor honden verboden. Door zaaien van kruiden en aanplant van struiken komt er meer variatie. Zo wordt het aantrekkelijker voor insecten en kleine dieren die in de Beestenboet verblijven.

Achter de vogelkijkwand van wilgentakken hebben bezoekers kans om een ijsvogeltje te zien scheren over het water. IVN heeft verrekijkers beschikbaar, maar snelle jongens als mezen, putters en boerenzwaluwen zijn beter met het ‘blote oog’ te volgen.

Natuurwerkdagen

Vrijwilligers van IVN West-Friesland beheren samen met Recreatieschap Westfriesland dit stiltegebied voor meer biodiversiteit. Ook het Landschap Noord-Holland doet mee door werkmateriaal aan IVN West-Friesland beschikbaar te stellen. Door het maaisel af te voeren op broeihopen ontstaat er in de loop der jaren een andere biotoop. De gestapelde boomstammen en takkenrillen geven beschutting aan vogels, egels en amfibieën. Planten die van natte voeten houden zoals Zwanenbloem, Koninginnekruid en Munt doen het goed. Kom maar eens kijken!

Informatiegids

Voor wie meer wil weten over het Ecoterrein is de uitgave Natuurpad Ecoproject te koop bij de IVN-balie voor € 2,-, incl. routebeschrijving en plattegrond.