ENKHUIZEN - Van 2 tot en met 9 december zullen tijdens European & British Art Sale in Londen zes schilderijen uit een toonaangevende particuliere collectie, waaronder dit werk van Cornelis Springer The Zuiderspui with the Drommedaris, Enkhuizen uit 1866, worden aangeboden. Het olieverfschilderij heeft Springer tijdens zijn hoogtijdagen geschilderd aan de hand van schetsen die hij in Enkhuizen heeft gemaakt. De meesterlijke weergave van architectuur, de levendigheid en het uitgebalanceerde lichtspel laten zien dat dit schilderij tot een van de meesterwerken uit het oeuvre van Springer behoort. Het beeld van de stad Enkhuizen zoals Springer deze heeft geschilderd is vrijwel onveranderd.


Het andere mooie schilderij van Springer uit 1865 stelt de Binnenpoort in Culemborg voor, welke in 1557 gebouwd is. Springer heeft ook aan Culemborg meerdere schilderijen gewijd, waarvan deze ongetwijfeld het hoogtepunt vormt. Zoals altijd verbeeldt de kunstenaar een levendige scène met veel mensen in geanimeerde gesprekken, terwijl ze hun dagelijkse leven leiden. De voorstelling baadt in het warme zonlicht, met een fascinerend spel tussen schaduwrijke en zonovergoten plekken in de straat.

Naast deze werken van Springer zullen ook andere schilderijen uit de negentiende en begin twintigste eeuw van kunstenaars uit veertien verschillende landen, zoals werk van Jean-Léon Gérôme, Akseli Gallen-Kallela, B.C. Koekkoek en Anders Zorn, aangeboden worden.