ENKHUIZEN - De crew van McDonald’s restaurant Enkhuizen heeft samen met wethouder Esther Heutink – Wenderich en buurtbewoners fanatiek meegedaan aan Landelijke Opschoondag. Deze dag is een jaarlijks initiatief van Stichting Nederland Schoon, waarbij bedrijven, gemeenten en vrijwilligers in het hele land samen de strijd aangaan tegen zwerfafval. Nieuw dit jaar was de oproep van McDonald’s aan buurtbewoners om niet alleen te helpen met zwerfafval maar om ook data te verzamelen.

Voor het McDonald’s restaurantteam in Enkhuizen is het elke dag Landelijke Opschoondag. Elk stukje zwerfafval is hen een doorn in het oog. Daarom ruimen zij elke dag zoveel mogelijk zwerfafval op, niet alleen op het eigen terrein maar ook in de wijdere omgeving met een speciale bakfiets, zo wordt wekelijks een grote zwerfafvalronde gemaakt op het bedrijventerrein Schepenwijk. Restaurant Manager Rick van Zon: “We doen er met onze Crew in Enkhuizen iedere dag zoveel mogelijk aan om het gasten makkelijk te maken afval op te ruimen. En meerdere keren per dag ruimen onze medewerkers de wijde omgeving op. Toch belandt er nog steeds afval op straat en daar blijven we tegen strijden. Ik ben wethouder Heutink-Wenderich dankbaar dat ze ons hierbij helpt.

Wethouder Esther Heutink-Wenderich: “Ondernemers kunnen het goede voorbeeld geven om een omgeving schoon te houden en Restaurant Manager Rick van Zon doet dat met zijn McDonald’s team. Heel goed om iets verder te kijken dan je eigen straat lang is. Zo heeft McDonald’s de gemeente gevraagd om de sleutels van een aantal prullenbakken om deze voor ons te leggen. Een lege afvalbak nodigt uit om afval weg te gooien. Hiermee geeft het restaurant het goede voorbeeld en inspireert het hopelijk ook andere ondernemers om de handschoen op te pakken.

De juiste opruimroutes met behulp van data
Als goede buur vindt McDonald’s het belangrijk om duurzaam bij te dragen aan een schone omgeving en onderzoekt het continu nieuwe mogelijkheden. Zo draaide de Landelijke Opschoondag dit jaar niet alleen om het inzamelen van zwerfafval maar ook om een proef met het verzamelen van relevante data. In de Litterati-app was gedurende de Landelijke Opschoondag en de hele maand maart de uitdaging ‘LOD2021’ beschikbaar, waar Enkhuizers fanatiek aan hebben meegedaan en nog mee kunnen doen. Door deel te nemen aan deze uitdaging konden buurtbewoners in hun eigen omgeving afval verzamelen namens een merk en tegelijkertijd heel eenvoudig locaties doorgeven waar zwerfafval ligt. Vrijwilligers die via de app namens McDonald’s aan het
opruimen waren, verzamelen daarmee data die vervolgens door Nederland Schoon aangeboden werd aan McDonald’s. Op basis van deze data weet McDonald’s op welke locaties het zwerfafval ligt en kan dus de juiste opruimroutes gaan inplannen of de frequentie verhogen van het opruimen van hotspots.

Samen meer doen voor minder afval
McDonald’s wil niet alleen maximaal afval inzamelen, maar werkt ook hard aan het verminderen, verduurzamen en recyclen van al haar verpakkingen. Met onder meer de overstap van plastic naar papieren rietjes en het vervangen van de plastic McFlurry deksel voor een kartonnen beker afgelopen oktober, wordt 125 duizend kilo plastic op jaarbasis bespaard. En afgelopen zomer zijn de verpakkingen van de Chili Chicken en de McKroket Burger vervangen door een wikkelverpakking. Hiermee wordt maar liefst 250 duizend kilo karton per jaar minder uitgegeven. Een mooi bijkomend effect van de wikkelverpakking is dat deze minder ruimte in beslag neemt in de prullenbakken, waardoor deze minder snel vol raken. Hierdoor hoeven ze minder vaak geleegd te worden en valt er minder afval uit. Daarnaast zet McDonald’s in op het zoveel mogelijk nascheiden van afval, in 2022 wil ze honderd procent van haar afval afscheiden, op dit moment is dat 30 procent.