BOVENKASPEL -

Samenvatting:

De presentatie gaat over het verschijnsel Poollicht, Noorderlicht ofwel Aurora Borealis (en natuurlijk ook Australis, Zuiderlicht). Het pad wordt gevolgd vanaf de vorming en geboorte van een ster in het algemeen, om kennis te maken met de hoofdrolspelers Zon en Aarde. Daardoor worden er de verbanden gelegd tussen wat er vanaf de Zon naar onze Aarde komt en uiteindelijk het Poollicht veroorzaakt.

Van groot belang hierbij is de Magnetic Bubble rond de Aarde en de werkelijk zeer agressieve plek in de ruimte op zo’n 1½ miljoen km achter de Aarde. Daar knapt uiteindelijk het magnetische elastiek, zodat re-connectie van de veldlijnen plaatsvindt. Dit is een geweldig energetisch gebeuren waarbij de betrokken deeltjes wel 1. 106 °C heet worden en haast de lichtsnelheid weer bereiken. Ze worden ingevangen aan de polen en volgen de veldlijnen van Noord- naar Zuidpool en weer terug. De elektronen recombineren weer met de ionen hoog in de atmosfeer en dat geeft nu het typische lichtverschijnsel. Dit alles wordt gelardeerd met diverse foto’s en uitleg hierover om e.e.a. te kunnen begrijpen. Ook worden er kijktips gegeven en de manier hoe dat fotografisch vast te leggen. Aan het eind worden er zelfgemaakte foto’s door Ben van het Poollicht in IJsland, vertoond.

Even voorstellen:

Reeds op jonge leeftijd was Ben al geboeid door de natuur en ontdekte hij de meteorologie en in één adem ook alle andere natuurwetenschappen, zoals de astronomie en natuurkunde. Op zijn veertiende wist hij al dat hij carrière wilde maken in de elektriciteit/elektronica. Televisiereparatie, fotografie en uren achtereen buiten gestaan, turend naar de nachtelijke hemel, waren zijn hobby’s. Zijn eerste baan vond hij bij KLM in het vliegtuigonderhoud; de cockpit was zijn werkterrein. De computer kruiste zijn pad: tien jaar een eenmanszaak in programmeren gedraaid en prachtige applicaties ontwikkeld vanuit vooraf uitgevoerde systeemanalyse. Op zijn veertigste werd hij systeem/netwerkbeheerder bij de Hogeschool van Amsterdam. Daarna dezelfde functie bij het Bevolkingsregister, Gemeente Amsterdam. Intussen alles op het gebied van astronomie/natuurkunde opgezogen en de fotografie verder uitgebouwd tot een professioneel niveau. Hij verdiepte zich grondig in het verschijnsel Aurora Borealis en in 2013 heeft hij dit zelf, samen met een aantal leden van Orion, mogen waarnemen op het prachtige IJsland. En nu een presentatie over het prachtige verschijnsel 'poollicht' bij de Volkssterrenwacht Orion in Bovenkarspel. (Deze foto is een van zijn foto’s, die hij de afgelopen jaren heeft gemaakt. Meer foto’s van Ben zijn te zien op: www.bensphotogallery.weebly.com)

Lokatie van de lezing: Veilingweg 21B in Bovenkaspel.
Aanvang van deze lezing: 20.00 uur ( de zaal is open vanaf 19.30 uur).
Van te voren aanmelden voor deze lezing kan via : info@volkssterrenwachtorion.nl of telefonisch via 06-48850445 .
Toegangsprijs voor leden € 3,- p.p. en niet leden € 6,--.p.p ( dit is incl. een kopje koffie in de pauze).