ENKHUIZEN - Leerlingen van Het Driespan trapten samen met wethouder Dorus Luyckx af om op hun school afval te scheiden. Ze kregen uitleg van afvalcoach Alex Roggeveld van HVC over het nut en het waarom van afval scheiden. Het Driespan is de eerste school in Enkhuizen die naast hun restafval en papier ook plastic, blik en drinkpakken en gft en etensresten kan scheiden. Zo leren kinderen hoe afval scheiden werkt en dat veel van het afval hergebruikt kan worden.

Afval scheiden zoals thuis

De scholen krijgen dezelfde bakken als de meeste kinderen thuis hebben. Bakken voor groente, fruit, tuinafval en etensresten, papier en plastic, blik en drinkpakken zijn onbeperkt beschikbaar. Op de hoeveelheid restafvalbakken zit een limiet om zo het afval scheiden te stimuleren. HVC biedt naast een introductiedag met een chauffeur ook het educatiepakket ‘Watt’n zooi’ aan scholen die starten met afval scheiden.

Wethouder Dorus Luyckx: “Het is heel mooi dat kinderen op jonge leeftijd leren omgaan met afval en dat we door goed afval scheiden veel kunnen hergebruiken. Ik ben blij dat de eerste school is gestart met afval scheiden, andere scholen zullen volgen. Daarmee leveren zijn hun bijdrage aan meer bewustzijn rondom afval scheiden, het stimuleren van hergebruik van materialen en het flink verminderen van restafval.”

Aangepaste regels voor basisscholen
Het scheiden van afval viel tot voor kort onder bedrijfsafval. Doordat de gemeente de regels over de afvalstoffen heeft aangepast, gelden nu de regels van huishoudelijk afval voor scholen. Zodoende kan het afval in de reguliere routes voor gft en etensresten, papier, restafval en plastic, blik en drinkpakken worden opgehaald. De kosten voor de school zijn hierdoor veel lager.