ENKHUIZEN - Vrijdag is de tentoonstelling Aan tafel! geopend in het binnenmuseum van het Zuiderzeemuseum. In deze tentoonstelling – die alle zintuigen prikkelt– ontdekken bezoekers hoeveel werk het vroeger was om eten op tafel te krijgen. Aan tafel! loopt tot en met 7 oktober en sluit aan bij het 2018-thema in het buitenmuseum: Vers van vroeger.

Download de afbeelding hier in hoge resolutie.

Het hele Zuiderzeemuseum richt zich dit jaar op wat men zo’n honderd jaar geleden at, onder de titel Vers van vroeger. De combinatie van het binnen- en buitenmuseum biedt een volledige beleving op het gebied van voedsel rond 1900.

Aan tafel!
Aardappelen, kool en vis – vaste ingrediënten uit het Zuiderzeemenu – spelen de hoofdrol in Aan tafel! Historische afbeeldingen en originele objecten uit de rijke museumcollectie geven een beeld van de werkzaamheden die kwamen kijken bij het vergaren hiervan. Zo vertelt het schilderij ‘De nettenboeter’ van Hobbe Smith het verhaal van een Volendammer visser die aan boord zijn beschadigde net aan het herstellen (boeten) is. Daarnaast toont een uitbundig gekleurde boetlade de benodigde boetgereedschappen van de Marker visser Dorland. In de tentoonstellingszalen over kool en aardappelen, ontdekken bezoekers waar deze ingrediënten vandaan kwamen in een tijd zonder supermarkt. Vóór 1930 ging het rooien van aardappelen nog gewoon handmatig met riek en schep, zoals te zien is op het schilderij ‘Aardappelrooien’ van Harmen Meurs. In de ‘koolzaal’ liggen onder andere gipsen koolmodellen uit de collectie van museum Saet & Cruyt, die vroeger werden gebruikt om nieuwe gewassen mee te vergelijken.

Receptenboekje
In de laatste tentoonstellingszaal gaan bezoekers ‘aan tafel’. De tafel komt tot leven door een projectie waarin Urker vissersvrouw Jannetje vertelt wat ze maakt met aardappelen, kool en vis. Ook zijn hier oude recepten plus nieuwe interpretaties te vinden, zoals het recept voor ‘Kapkool van Urk’, en de ‘Polderwafel’ van aardappel. Deze kunnen gebundeld worden in een eigen receptenboekje met oude én nieuwe Zuiderzee-gerechten. Ook de jonge bezoekers kunnen zelf aan de slag in de tentoonstelling. Zij vangen een visje in een net, sorteren aardappelen en veilen kool op de groenteveiling!

Karins Kapkool
Karin Luiten (van ‘Koken met Karin’) bereidde in het Zuiderzeemuseum een moderne versie van Urker Kapkool. De filmopname die hiervan gemaakt werd, is ook te zien in de tentoonstelling. Bezoekers worden uitgedaagd om thuis zelf aan de slag te gaan met dit recept.

Vers van vroeger
Combineer een bezoek aan Aan tafel! met het buitenmuseum, waar bezoekers ontdekken wat er allemaal eetbaar is uit de zee en van het land. Ze leren hoe deze producten werden geteeld of gevangen, en daarna bewaard. Maar ‘eten’ is natuurlijk vooral ook een werkwoord en dus proeven bezoekers sprot bij de visrokerij, ontdekken ze oude fruitsoorten in de boomgaard en genieten ze van een ouderwets ‘ulevelletje’. Want zo smaakt Vers van vroeger!

Over het Zuiderzeemuseum
Het Zuiderzeemuseum richt zich op de geschiedenis, de actualiteit en de toekomst van het voormalige Zuiderzeegebied. In het buitenmuseum staan authentieke panden uit dorpen uit dit gebied. Hier komt jong en oud in aanraking met de Zuiderzeecultuur. Zo kunnen bezoekers een touw slaan, op bezoek bij Urker inwoners of mee-eten in een huishouden van 1920. In het binnenmuseum maken bezoekers kennis met kunst, cultuur en erfgoed van voor en na de afsluiting van de Zuiderzee. Ook is er een schepenhal vol historische schepen. Kenmerkend voor het Zuiderzeemuseum is dat het de cultuurhistorische collectie verrassend verbindt met hedendaagse kunst, vormgeving en design. In 2016 riep de internationale beoordelingssite TripAdvisor het museum uit als een van de beste musea van Nederland. In 2017 heeft het museum deze hoge waardering behouden.