ENKHUIZEN - Donderdag 7 december is het Nationale Vrijwilligersdag. Op veel plaatsen in Nederland wordt extra aandacht gegeven aan het goede werk dat vrijwilligers doen. De Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM) is trots op al haar vrijwilligers, die zich 24/7 inzetten voor het reddingwerk op zee en op het ruime binnenwater.

Voor de uitvoering van het reddingwerk trekt de KNRM al 193 jaar lang vrijwilligers aan, die kennis van zaken hebben en deze professionaliteit weten te combineren met ‘hart voor de zaak’. Dat is noodzakelijk, want de KNRM garandeert de inzet van de 45 reddingstations, 80 reddingboten en 1.300 vrijwilligers op ieder moment van de dag, ongeacht de weersomstandigheden. In Enkhuizen staan al ruim 70 jaar 32 vrijwilligers dag en nacht klaar om vrijwillig hulp te verlenen op het IJsselmeer en het Markermeer.

265.000 kosteloze uren

De KNRM werkt met vrijwillige bemanningsleden op de reddingboten. Maar ook aan de wal zijn vrijwilligers actief voor coördinatie, onderhoud van het materieel of op bestuurlijk niveau. In totaal maken deze vrijwilligers meer dan 265.000 onbetaalde uren per jaar, die omgerekend een waarde vertegenwoordigen van ruim acht miljoen euro. Hun inzet voor het reddingwerk voorkomt ook nog eens materiële schade ter waarde van 12 miljoen euro, die ontstaan zou zijn door ongelukken op het water.

De KNRM is volledig afhankelijk van vrijwillige bijdragen van donateurs voor de instandhouding van het reddingwerk. Aan elke euro, die aan de KNRM wordt gedoneerd, voegen de vrijwilligers hun waarde toe. Een niet-zichtbare verdubbeling, behaald door de belangeloze vrijwilligersinzet.

Vrijwilligers, donateurs en kosteloze hulpverlening zijn de pijlers waarop de KNRM sinds 1824 is gefundeerd. De ‘Dag van de Vrijwilliger’ is een goed moment om daar nog eens bij stil te staan en de redders te bedanken voor hun inzet.

Enkhuizen

Bij de KNRM in Enkhuizen zijn 32 vrijwilligers actief, een groep van 21 personen staat dag en nacht klaar om in dien noodzakelijk de reddingboten Watersport en Corrie Dijkstra- van Elk te bemannen om hulp te verlenen op het IJssel en Markermeer. Naast de varende vrijwilligers zijn er 5 helpers aan de wal voor technische en logistieke ondersteuning. Een plaatselijke commissie, bestaande uit 6 personen stuurt het station aan.

Jaarlijks wordt er door KNRM reddingstation Enkhuizen rond de 100 keer uitgevaren voor een actie, daarnaast wordt er ook wekelijks geoefend en onderhoud gepleegd aan de reddingboten en het boothuis. Dit alles geheel vrijwillig en naast hun gewone baan. Zo veranderd de loodgieter bij een alarm in opstapper, wordt de scheepstimmerman plaatsvervangend schipper en de gepensioneerde sluismeester helper aan de wal.

“Dag van de vrijwilliger” een dag om met recht trots te zijn op al deze vrijwilligers van de KNRM