ENKHUIZEN - Een toer langs de klassen met een kip wekt enorm veel enthousiasme bij de schoolkinderen. Zij mogen Kip zelfs even knuffelen. Sommigen durven het (nog) niet zo goed, dan blijven ze op een afstand zitten kijken. En Kip… Kip is de heldin in deze les. Met zijn allen zitten we eerst heel stil zodat kip een beetje aan het klaslokaal en de kinderen kan wennen. Kip tokt zachtjes, zij kijkt om zich heen , haar snavel staat een beetje open. Kip vindt het spannend in de klas! De kinderen begrijpen het heel goed en gedragen zich voorbeeldig rustig. Na een poosje gaat Kip op verkenning.

Zij poept op Susannes schoot en daarna gaat ze scharrelend op zoek naar eten. Wat eten kippen? Met loepjes wordt hun menu bestudeerd: “popcorn, zonnebloempitten, erwten, graan, meelwormen en zelfs nog meer ….” We ruiken en voelen aan haar zachte veren en donsveren onder de vleugels. Wat is ze lekker zacht en warm. Hoe wordt eigenlijk een ei in de kippenbuik gemaakt en hoe wordt het ineens een kuikentje? Hoe zit het nou: legt een bruine kip een bruin ei en een witte kip een witte? Zelfs wordt er de ultieme vraag gesteld: welk ei is lekkerder: een wit- of een bruin ei?? Tijd om de proef op de som te nemen. Vier proefpersonen doen een blinddoek om. Zij worden geholpen door 4 klasgenootjes. En dan maar proeven: eerst het ene ei dan het andere. Over de smaak is het proefpanel unaniem met elkaar eens! (jij wilt natuurlijk ook de uitslag weten, probeer dit experiment dan zelf eens thuis … ).

“In deze periode hadden we eigenlijk een overvol programma staan met excursies en lessen rondom de kinderboerderij.” vertelt Ofra, educatie medewerker van Hertenkamp Enkhuizen. “ Vanwege corona, kunnen de excursies van scholen niet doorgaan en onze kinderboerderij is nog altijd gesloten voor bezoekers. Dus pakken we in en gaan we zelf naar de scholen toe”. Gelukkig vindt Susanne, de kinderboerderijbeheerder, het ook heel leuk om met de dieren op tournee te gaan. “De dieren zijn juist voor dit soort karweitjes getraind. We besteden heel veel tijd om ze te socialiseren. Deze kip is helemaal bij mij opgegroeid en ik kan alles met haar doen zonder dat zij stress ervaart. Het is belangrijk dat de kinderen meer over de dieren leren en vertrouwen en respect voor dieren ontwikkelen.”

Meer informatie over onze educatie activiteiten kun je vinden op onze website www.hertenkampenkhuizen.nl of bel ons 0228 - 320310.