ENKHUIZEN - Na het succes van vorig jaar vindt deze winter de tweede editie van Zuiderzeelicht plaats. Ronald Giphart herschreef speciaal voor het Zuiderzeemuseum het spannende volksverhaal ‘De Motketel van Schokland’. Deze eeuwenoude Zuiderzeelegende komt via Zuiderzeelicht in het buitenmuseum tot leven via licht, beeld en geluid. Wandel deze kerstvakantie door de sfeervolle donkere straatjes en beleef het verhaal tijdens Zuiderzeelicht.


De Motketel van Schokland speelt zich af op het voormalige eiland in de Zuiderzee. Het is een spannende sage over liefde, moed, mysterie en verdriet en leert ons over het goede en kwade. Zuiderzeelicht is te bezoeken van vrijdag 21 december 2018 t/m 5 januari 2019 tussen 17.00 en 22.00 uur, met uitzondering van 24, 25 en 31 december. De route duurt circa 45 minuten. Het evenement is alleen toegankelijk voor bezoekers met een online ticket met persoonlijke starttijd tussen 17.00 en 21.00 uur. Reserveren kan vanaf medio oktober via de website, ook met een Museumkaart of BankGiro Loterij VIP-kaart.

Schrijver Ronald Giphart
Ronald Giphart is een alleskunner onder de Nederlandse schrijvers. Hij schrijft naast romans ook kookboeken en TV-series, staat op het podium en geeft tevens lezingen. Sinds het verschijnen van zijn debuutroman “Ik ook van jou” (1992), behoort zijn werk tot de top van de Nederlandse literatuur. Het Zuiderzeemuseum is enorm verheugd dat Ronald Giphart de schrijver is van Zuiderzeelicht 2018.

Bijdrage BankGiro Loterij, de cultuurloterij van Nederland
In 2017 ontving het Zuiderzeemuseum tijdens het jaarlijkse BankGiro Loterij Goed Geld Gala een schenking van 580.000 euro om Zuiderzeelicht drie jaar lang te realiseren. De BankGiro Loterij draagt dankzij haar deelnemers graag bij aan dit vernieuwende en unieke concept.

Over het Zuiderzeemuseum
Het Zuiderzeemuseum richt zich op de geschiedenis, de actualiteit en de toekomst van het voormalige Zuiderzeegebied. In het buitenmuseum staan authentieke panden uit dorpen uit dit gebied. Hier komt jong en oud in aanraking met de Zuiderzeecultuur. Zo kunnen bezoekers een touw slaan, op bezoek bij Urker inwoners of mee-eten in een huishouden van 1920. In het binnenmuseum maken bezoekers kennis met kunst, cultuur en erfgoed van voor en na de afsluiting van de Zuiderzee. Ook is er een schepenhal vol historische schepen. Kenmerkend voor het Zuiderzeemuseum is dat het de cultuurhistorische collectie verrassend verbindt met hedendaagse kunst, vormgeving en design. In 2016 riep de internationale beoordelingssite TripAdvisor het museum uit als een van de beste musea van Nederland. In 2017 heeft het museum deze hoge waardering behouden.