ENKHUIZEN - De Halve Maen, Nederlands enig zeilende 17 e -eeuwse VOC-museumschip, ligt vanaf zondag 14 oktober in Enkhuizen in het kader van de maand van de Gouden Eeuw activiteiten. Het museumschip komt zaterdag 13 oktober laat in de avond aan en zal vanaf zondag 14 oktober haar ligplaats hebben in de Buitenhaven. Liefhebbers kunnen zondag 14 oktober het open schip bezoeken tussen 12 en 17 uur. In de week van maandag 15 tot en met vrijdag 19 oktober voert de Halve Maen in opdracht van de gemeente Enkhuizen, een groot educatief project uit voor scholen. Inmiddels hebben er al ruim 750 leerlingen ingeschreven met hun klas, maar er zijn ook nog enkele plekken vrij!

Gouden Eeuw maand Enkhuizen
Voorafgaand aan de komst van de Halve Maen vindt op zaterdag 13 oktober de Dag van de Westfriese Archeologie plaats in de Zuiderkerk: www.archeologiewestfriesland.nl/westfriese-archeologiedag-2018 Samen met het bezoek van de Halve Maen vormen dit de Gouden Eeuw activiteiten in de maand oktober in Enkhuizen, waarbij ook de bibliotheek zal aanhaken.

Open schip
Op zondag 14 oktober heeft de Halve Maen van 12 tot 17 uur open schip. Voor de entree van 5 euro per persoon (alleen contant geld, geen kortingsbonnen of Museumkaart geldig) kunt u mee met de instaprondleiding die wordt uitgevoerd door de enthousiaste vrijwillige gidsen en bemanning. In ruim een half uur komt u langs de interessante plekken van het schip en leert u van alles; Over het zeilen met dit schip, het leven aan boord in de zeventiende eeuw, de ontmoeting met de inheemse bevolking in America tijdens de Ontdekkingsreis in 1609 naar de Nieuwe Wereld en nog veel meer! De ligplaats van het schip is in de Buitenhaven (onder voorbehoud). De Halve Maen is te herkennen aan de historische vlaggen in de masten.

Educatief project Gouden Eeuw
Waar anders dan op een echt zeilend VOC schip komt de maritieme geschiedenis zo dichtbij als op de Halve Maen? Tijdens dit gratis leerzame project, mogelijk gemaakt door de gemeente Enkhuizen, komen educatieve groepen een uur aan boord om de geschiedenis tastbaar te beleven aan de hand van ons E-team met enthousiaste educatoren. Het project staat open voor scholen en bijvoorbeeld BSO uit de gemeente Enkhuizen. Heeft uw groep nog interesse? Er zijn nog een paar plekken! Neem contact op met de Halve Maen.

Meezeilen?
Op vrijdag 19 oktober kunt u inschepen voor een unieke zeiltocht. Tijdens deze laatste zeilavond van dit seizoen varen we om 17.15 uur van Enkhuizen naar Hoorn, waar we ijs en weder dienende rond 23 uur aankomen bij de vaste ligplaats aan het Centrum Varend Erfgoed op het Oostereiland. De kosten zijn 99 euro per persoon; catering, drankjes, snacks en een aandenken inbegrepen. Boek online via www.halvemaenhoorn.nl/data-zeiltochten of neem contact op. Er zijn nog 8 plekken.

Meer informatie en contact
Voor meer informatie zie: www.halvemaenhoorn.nl of neem contact op met Annemarie Pothaar, projectcoördinator Halve Maen voor de mogelijkheden van educatief bezoek of het meezeilen, via annemarie@halvemaenhoorn.nl of via 06-22690540.