ENKHUIZEN - Zaterdag 23 en zondag 24 november én zondag 1 december is het feest: dan is het weer Pietendorp in het Zuiderzeemuseum. Muziekpieten, Postpieten, Schoolpieten en Hengelpieten... ze zijn er weer allemaal bij! Meer dan 150 Pieten nemen hun intrek in het buitenmuseum. En dat betekent huizen vol pakjes en een pepernotenbakkerij die op volle toeren draait! Dit jaar zijn er zelfs Glutenvrije Pieten. Tickets voor het Pietendorp zijn online te koop via de website van het Zuiderzeemuseum. Je koopt je tickets met €4,- korting tijdens de voorverkoop, die tot en met 15 november loopt.

Bekijk hier een korte film voor een indruk van het Pietendorp. Overal in het buitenmuseum zijn verschillende activiteiten voor jong en oud. Ontmoet niet alleen de Sportpieten en Danspieten, maar ook de Surprisepieten en Feestpieten. Ga dit jaar langs bij het Pietenmeetpunt, waar jij kunt laten opmeten wat voor soort Piet jij bent. Ben je al net zo lang als de staf van Sinterklaas? Heb jij handige, lange armen om grote pakjes vast te houden? Haal hier jouw eigen Hulppieten checklist. Bezoek de Pieten Ziekenboeg, waar alle zieke en gewonde Pieten worden behandeld.

Glutenvrije Piet
Speciaal voor de kinderen met glutenintolerantie zijn er zakjes gevuld met heerlijke kruidnoten. De Glutenvrije Piet deelt deze uit bij Piets Gezondheidswinkel en is te herkennen aan zijn schort met de tekst 'glutenvrij.nl.' Deze pepernoten worden je aangeboden in samenwerking met de Nederlandse Coeliakie Vereniging.

Eigen Pietenmuts
Haal je eigen gratis Pietenmuts met jouw naam en kom knutselen in het Pietenknutselatelier (€ 2,50 per kind). Bezoek daarnaast Amerigo's stal en zijn hoefsmid, speel chocoladeletter-LINGO of de Pietenpepernotenquiz. Vaar mee in de Swingende Stoombootjes en wie gaat er winnen in de Vliegende Pietenrace? Doe jij ook mee met de Pietenpakjesrace en de Pietenstoelendans? Of help je liever in de Pietenpakkenwasserij? Op het speciale Pietenoefendak kunnen alle kleine Hulppieten een echte Pietentraining volgen. Zij leren hier pakjes in de schoorsteen te gooien om er daarna ook zelf door naar beneden te komen.

De enige échte Pakjesboot
Ben jij ook zo benieuwd naar de pakjesboot van Sinterklaas? Pakjesboot 12 is de enige échte boot van Sinterklaas, ook bekend van televisie. Je kunt deze boot bezoeken en van binnen bekijken op zaterdag 23 en zondag 24 november. Zie hier met eigen ogen waarmee de Pieten én Sinterklaas hun jaarlijkse oversteek maken van Spanje naar Nederland en weer terug. Voor het bezoek aan Pakjesboot 12 koop je aparte tickets (€ 2,50 p.p.) en reserveer je je eigen tijdslot. Let op! De kaartjes voor de Pakjesboot zijn alleen geldig i.c.m. een bezoek aan het Pietendorp. Wacht niet te lang, want de beschikbaarheid is beperkt.

Kaartverkoop en informatie
Pietendorp is op zaterdag 23, zondag 24 november en zondag 1 december geopend van 10.00 tot 16.00 uur. Het Zuiderzeemuseum adviseert je vooraf kaarten te kopen voor Pietendorp via de webshop van het museum. Tot en met 15 november loopt de voorverkoop, waarin je € 4,- korting krijgt op je tickets. Heb je een Museumkaart of BankGiro Loterij VIP-kaart, of ben je Vriend van het Zuiderzeemuseum? Dan heb je gratis entree en hoef je vooraf geen kaartjes voor Pietendorp te reserveren. Let op! Wil je met eerdergenoemde kaarten óók Pakjesboot 12 bezoeken, koop hiervoor dan wel vooraf online tickets (€ 2,50 p.p.).

Bereikbaarheid
Pietendorp is te bereiken met de veerboten van het museum, die in 15 minuten van NS-station Enkhuizen naar het museum varen. Parkeren bij het NS-station is gratis! Pietendorp is ook goed te bereiken met het openbaar vervoer. Daarnaast is Pietendorp toegankelijk via de dienstingang aan de Kooizandweg 2 in Enkhuizen. Volg de omleidingsborden en de instructies van de verkeersregelaars om de auto te parkeren.

Over het Zuiderzeemuseum
Het Zuiderzeemuseum richt zich op de geschiedenis, de actualiteit en de toekomst van het voormalige Zuiderzeegebied. In het buitenmuseum staan authentieke dorpspanden uit dit gebied. Jong en oud komt hier in aanraking met de Zuiderzeecultuur. In het binnenmuseum maken bezoekers kennis met kunst, cultuur en erfgoed van voor en na de afsluiting van de Zuiderzee. Kenmerkend voor het Zuiderzeemuseum is dat het de cultuurhistorische collectie verrassend verbindt met hedendaagse kunst, vormgeving en design. In verband met de vernieuwing van het binnenmuseum is een deel tijdelijk gesloten, ook de Schepenhal. Vrijdag 14 februari 2020 opent het vernieuwde binnenmuseum en is de nieuwe vaste tentoonstelling Zee vol verhalen te bewonderen voor publiek. In 2019 ontving het museum van de ANWB de zilveren award voor het leukste uitje van Noord-Holland.