ENKHUIZEN - et Zuiderzeemuseum organiseert tijdens de decembermaand diverse activiteiten in het binnenmuseum. Op 9 december vindt in het Atrium een intiem miniconcert plaats met klassieke muziek van Kristina Vårlid. Bijzonder is, dat het optreden akoestisch is en wordt uitgevoerd zonder versterker. In het weekend van 15 en 16 december zijn er activiteiten die nauw aansluiten op de tentoonstelling Mooi samen, portretten van het verenigingsleven rond de voormalige Zuiderzee door Koos Breukel en Sander Troelstra. Alle activiteiten zijn vrij toegankelijk voor alle bezoekers van het Zuiderzeemuseum, maar let op, want vol is vol.

9 december: Kristina Vårlid, klassiek
Kristina Vårlid (1994, Stavanger, Noorwegen) slaagde cum laude voor haar bachelor aan het Prins Clausconservatorium en had verder les aan de conservatoria van Glasgow, Oslo en Kristiansland (Noorwegen). Vårlid startte op haar achtste met gitaarspelen en werd op haar elfde toegelaten op een muziekopleiding voor jong talent. Behalve klassieke gitaar, speelt ze ook jazz-piano, kerkorgel en daarnaast zingt ze. Kristina Vårlid heeft inmiddels vele concoursen en prijzen op haar naam staan. Tijdens haar concert in het Zuiderzeemuseum speelt Vårlid een klassiek programma. Mis dit bijzondere, jonge talent en haar meeslepende gitaarspel niet!

Tijdstip: 12.00 – 13.30 uur. Vooraf aanmelden is niet nodig.

Zaterdag 15 december: Atelier Zuiderzee - Workshop portretfotografie
Leer meer over technieken en compositie voor het maken van de perfecte portretfoto of selfie met jouw smartphone. Na het bekijken van de portretten in de tentoonstelling Mooi samen ga je onder begeleiding van een museumdocent aan de slag met je observaties. Hoe leg je identiteit vast? Wat zegt een foto over iemand? Hoe zet je de ander neer? En is de geportretteerde blij met het eindresultaat?

Tijdstip: 14.00 – 16.00 uur. Maximaal 20 personen. Aanmelden viadorien.de.groot@zuiderzeemuseum.nl.

Zondag 16 december: Combinatierondleiding, het verenigingsleven toen en nu
Na een interactieve rondleiding door de tentoonstelling Mooi samen door een museumdocent, neemt de vereniging Oud Enkhuizen je mee door Enkhuizen voor een wandeling over het historische verenigingsleven in Enkhuizen.

Tijdstip: 14.00 – 16.00 uur. Maximaal 20 personen. Vooraf aanmelden is niet nodig.

Op www.zuiderzeemuseum.nl is het totale overzicht te zien van alle activiteiten.

Over het Zuiderzeemuseum
Het Zuiderzeemuseum richt zich op de geschiedenis, de actualiteit en de toekomst van het voormalige Zuiderzeegebied. In het buitenmuseum staan authentieke panden uit dorpen uit dit gebied. Jong en oud komt hier in aanraking met de Zuiderzeecultuur. Zo kunnen bezoekers een touw slaan, op bezoek bij Urker inwoners of mee-eten bij een huishouden van 1920. In het binnenmuseum maken bezoekers kennis met kunst, cultuur en erfgoed van voor en na de afsluiting van de Zuiderzee. Ook is er een schepenhal vol historische schepen. Kenmerkend voor het Zuiderzeemuseum is dat het de cultuurhistorische collectie verrassend verbindt met hedendaagse kunst, vormgeving en design.

In 2016 riep de internationale beoordelingssite TripAdvisor het museum uit tot een van de beste musea van Nederland. In 2017 heeft het museum deze hoge waardering behouden.