ENKHUIZEN - Na het grote succes van voorgaande jaren vindt deze winter de derde editie van Zuiderzeelicht plaats. Het spannende volksverhaal 'De Scheepskapitein van Enkhuizen' is speciaal voor het Zuiderzeemuseum bewerkt door scenarioschrijver Barbara Jurgens en wordt door niemand minder dan acteur en regisseur Frank Lammers verteld. Met de Halve Maen - het 17e eeuwse replica schip - als decorstuk komt deze eeuwenoude Zuiderzeelegende via Zuiderzeelicht tot leven via licht, beeld en geluid. Wandel deze kerstvakantie door de sfeervolle donkere straatjes in het buitenmuseum en beleef het verhaal tijdens Zuiderzeelicht.

De scheepskapitein van Enkhuizen gaat over een kapitein die een contract afsluit met de duivel en door de liefde voor een vrouw de strijd aangaat tussen hart en hebzucht. Het is een spannend verhaal over inhaligheid, hartstocht, trouw en verbondenheid én over de strijd tussen goed en kwaad. Zuiderzeelicht is te bezoeken van zaterdag 21 december 2019 t/m zondag 5 januari 2020 tussen 17.00 en 22.00 uur, met uitzondering van 24, 25 en 31 december. De wandeling duurt ongeveer 1 uur. Het evenement is alleen toegankelijk voor bezoekers met een online ticket met persoonlijke starttijd tussen 17.00 en 21.00 uur. Reserveren kan via de website, ook met een Museumkaart of BankGiro Loterij VIP-kaart.

Verteller Frank Lammers
Frank Lammers is een Nederlandse acteur en regisseur, die van alle markten thuis is en bekendheid geniet in zowel films, televisieseries als reclames. Hij speelde de hoofdrol in de film Michiel de Ruyter en heeft één van de hoofdrollen in de Belgisch-Nederlandse televisieserie Undercover. Het Zuiderzeemuseum is enorm trots dat Frank Lammers de verteller is van Zuiderzeelicht 2019.

Scenarioschrijver Barbara Jurgens
Barbara Jurgens schreef eerder succesvolle tv-series als 'Keyzer & de Boer Advocaten' en de film 'Amazones.' Haar jeugdfilm 'Vechtmeisje' ontving zowel de jury- als publieksprijs voor Beste Nederlandse Familiefilm én werd dit jaar uitgeroepen tot beste Europese jeugdfilm. Haar jeugdboek en debuut 'De wolventemmer' werd lovend ontvangen. Recent verscheen haar derde boek 'De wolventemmer – Opgejaagd'.

Bijdrage BankGiro Loterij, de cultuurloterij van Nederland
Het Zuiderzeemuseum ontving in 2017 tijdens het jaarlijkse BankGiro Loterij Goed Geld Gala een schenking van 560.000 euro om Zuiderzeelicht drie jaar lang te realiseren. De BankGiro Loterij draagt dankzij haar deelnemers graag bij aan dit vernieuwende en unieke concept.

Over het Zuiderzeemuseum
Het Zuiderzeemuseum richt zich op de geschiedenis, de actualiteit en de toekomst van het voormalige Zuiderzeegebied. In het buitenmuseum staan authentieke dorpspanden uit dit gebied. Jong en oud komt hier in aanraking met de Zuiderzeecultuur. In het binnenmuseum maken bezoekers kennis met kunst, cultuur en erfgoed van voor en na de afsluiting van de Zuiderzee. Kenmerkend voor het Zuiderzeemuseum is dat het de cultuurhistorische collectie verrassend verbindt met hedendaagse kunst, vormgeving en design.

In verband met de vernieuwing van het binnenmuseum is een deel tijdelijk gesloten, ook de Schepenhal. Vrijdag 14 februari 2020 opent het vernieuwde binnenmuseum en is de nieuwe vaste tentoonstelling Zee vol verhalen te bewonderen voor publiek.

In 2019 ontving het museum van de ANWB de zilveren award voor het leukste uitje van Noord-Holland. Lonely Planet heeft het Zuiderzeemuseum opgenomen als 'Top choice' in haar internationale reisgids Best in travel 2020.