ENKHUIZEN - De stad Enkhuizen staat vandaag stil bij De Opstand En de Bevrijdingh van de stad. Dit belangrijke moment tijdens de Tachtigjarige Oorlog vond in 1572 plaats. Normaal viert Enkhuizen dit altijd uitbundig met een optocht, alleen door de coronacrisis verloopt dat dit jaar helemaal anders. Er is opgeroepen om massaal de vlag uit te hangen, en daar wordt gehoor aan gegeven.

Voorzitter van het comité Lies Turksma riep eerder deze week Enkhuizers al massaal op om de vlag uit te hangen. "Dit mag met de Enkhuizervlag of de Nederlandse vlag", aldus Lies.

Het verhaal van de bevrijding van Enkhuizen tijdens de Tachtigjarige Oorlog is niet een hele bekende in de geschiedenisboeken. "Het ging gepaard zonder een enkele druppel bloed", vertelt ze verder. "Daarom is er ook weinig aandacht voor."

Groot feest over twee jaar
Over twee jaar is het precies 450 jaar geleden dat Enkhuizen is bevrijd van de Spanjaarden. Lies Turksma hoopt er dan net zo'n groot spektakel van te maken, zoals in Alkmaar en Leiden. Daar wordt de bevrijding van de Spanjaarden namelijk elk jaar groots gevierd.

De organisatie van de herdenking van de bevrijding is wel toe aan verjonging, zegt Lies. "Niet alleen bestuurlijk, maar ook voor het nodige sjouwwerk. Zij die het op poten hebben gezet zijn ondertussen in de zeventig en kunnen zomaar aangeven niet meer verder te kunnen", vertelt de voorzitter van de organisatie. "Daarom is nieuwe aanwas erg belangrijk."