ENKHUIZEN - In Enkhuizen werd maandag gevierd dat de stad in 1572 - zonder bloedvergieten - werd bevrijd van de Spanjaarden en de kant koos van prins Willem van Oranje. Overal op straat waren festiviteiten en speelden talloze vrijwilligers het leven uit die tijd na in toneelstukjes.

Lies Turksma is voorzitter van het comité '12 mei 1572' en weet alles van de geschiedenis van de stad. "De bevrijding staat niet in de geschiedenisboeken, maar dat vinden wij niet helemaal terecht", vertelt ze. "Het is reden voor een feestje en daarom hebben we deze viering al voor de elfde keer.

"Overal zijn mensen op de been om de historische scènes na te spelen. De tientallen bezoekers kunnen op elke straathoek een marktkoopman, monnik of kwakzalver uit de 16e eeuw tegenkomen. "Dat is toch prachtig", glundert een toeschouwer. "En ik vind het zo knap gedaan, want volgens mij zit er ontiegelijk veel werk in!"

Feest
Aan het eind van de middag komen alle mensen bij elkaar in het stadhuis. "Dan wordt er gedanst en een oranjebitertje gedronken", aldus Turksma. "Dan is het één groot feest."