ENKHUIZEN - In de week van 9 tot 18 oktober wordt de Roze Week gevierd in de gemeente Enkhuizen. De Roze Week staat in het teken van acceptatie en respect voor de LHBTI-gemeenschap. Deze editie van de Roze Week heeft als thema ‘Liefde is van iedereen’. Het credo is: mensen passen niet in een hokje, de liefde past niet in een hokje en liefde is er voor iedereen.

Westfriese gemeenten hijsen de regenboogvlag
In de regenboogweek hijsen alle zeven Westfriese gemeenten de regenboogvlag. In de gemeenten Enkhuizen wordt de vlag gehesen op vrijdag 9 oktober.

Hijs de vlag met ons en hang de regenboogvlag uit
Scholen, buurtcentra, winkeliers, horecagelegenheden, sportclubs, voetbalverenigingen, zorgcentra en inwoners die solidair willen zijn, kunnen de regenboogvlag deze week ook hijsen.

Programma
In Westfriesland zijn meerdere organisaties actief voor de Roze Week en worden er diverse activiteiten georganiseerd. Op de website van LHBTI West-Friesland of via facebook LHBTI Westfriesland, website van de Westfriese bibliotheken en op de gemeentelijke facebookpagina’s wordt informatie gedeeld over wat er te doen is in de regenboogweek. Een kleine greep uit de activiteiten:
· Silent Gays Drag Queen Special in Huis Midwoud op 9 oktober.
· Foto-expositie van LHBTI’s in Westfriesland in het pop-up museum Expoost, Roode Steen 15 Hoorn.
· Foto-expositie “Transgenders, een manier van leven” in de bibliotheek, Wisselstraat 8 Hoorn.
· Op 10 oktober een onlinebijeenkomst waarin ervaringsdeskundige Kirsten vertelt over hoe haar dochter haar zoon werd. Aanmelden is niet nodig. Via de link kunt u de Webinar anoniem volgen https://transparents.webinargeek.com/hoe-mijn-dochter-eigenlijk-mijn-zoon-bleek-te-zijn/join/grhfbtb9.
· LHBTI-filmfestival op 11 oktober in Cinema Oostereiland, Krententuin 25 Hoorn.· Regenboogviering op 11 oktober op het binnenplein Cinema Oostereiland, Krententuin 25 Hoorn.
· Interview met Splinter Chabot over zijn roman Confettiregen op maandag 12 oktober in Theaterkerk Hemels in Twisk.
· Digital kerkdienst “All together now” in de Protestantse Kerk van Wognum op 13 oktober.
· Schrijver Pim Lammers komt hoogstpersoonlijk voorlezen uit zijn prentenboek 'Het lammetje dat een varken is' in de bibliotheek van Enkhuizen, Stede Broec en Drechterland op 14 oktober.
· Voor regenboog 50+ een lunch met muziek op 15 oktober in Huis Verloren, Kerkstraat 10b Hoorn.
· “Droom van een vrijbuiter” is het boek van Wil Groot en hij komt zijn levensverhaal vertellen op 17 oktober in Groene Kerkje in Lambertschaag.
· Op 17 oktober Out of the closet sale Wat druk je uit met je kleding? “Clothes have no gender” in Foreestenhuis, Grote Oost 4 Hoorn.
· Cabaretier Luuk Ransijn speelt zijn soloprogramma “Knelnicht” in Huis Midwoud op 18 oktober.

Schrijf een Roze Brief aan Splinter Chabot
In november zal er een nieuw boek van Splinter verschijnen “Roze brieven”. Dit is een bundeling van reacties die hij ontving op zijn boek Confettiregen. Schrijf je eigen Roze Brief aan Splinter en stuur deze voor 11 oktober aan Lisa Croese: lcroese@westfriesebibliotheken.nl. Wie weet leggen we jouw (anonieme) brief voor aan de schrijver tijdens zijn interview op 12 oktober en geeft hij ter plekke antwoord.

Helaas zorgt COVID-19 ervoor dat sommige activiteiten aangepast worden uitgevoerd en dat aanmelden voor activiteiten vaak nodig is. Check de website en facebookpagina voor de tijden en voorwaarden om deel te kunnen nemen.