ENKHUIZEN - Mensen die vergeetachtig worden of andere geheugenproblemen hebben, mantelzorgers en mensen die zich alleen of eenzaam voelen mogen weer naar het Enigmahuis. De gratis welzijnsvoorziening van Welwonen is medio juni weer op verschillende locaties gestart met kleine groepjes. En dat was nodig, want óók voor deze doelgroep heeft de lockdown gevolgen gehad.


Gevolgen voor het brein
Een lange tijd weinig tot geen mensen ontmoeten zorgt voor minder prikkels. Dit heeft vooral voor mensen met beginnende dementie gevolgen voor het brein en lijkt het ziekteproces te versnellen. Die conclusie durft Monique van der Heijde, coördinator van het Enigmahuis, wel te stellen nadat ze de vaste bezoekers weer heeft ontmoet. “Ze waren blij dat ze ons tijdens de lockdown altijd konden bellen via het ‘Voor elkaar in Enkhuizen’ telefoonnummer, maar ze zijn nu nog blijer dat ze weer mogen komen. Je merkt hun behoefte aan gesprekken over wat er in Enkhuizen gebeurt. Ze zijn het thuiszitten en hun kleine wereldje zat. Mensen die alleen wonen voelden zich steeds eenzamer. Mantelzorgers hadden het vaak moeilijk met hun partner die steeds meer vergeet en verandert van gedrag, wat regelmatig leidt tot irritaties en geruzie. Bijvoorbeeld over het verschonen van het bed dat de dag ervoor ook al gedaan was.”

De meeste bezoekers, maar ook een groot deel van de vrijwilligers, behoren tot de meest kwetsbare groep als het gaat om Corona. Toch hunkeren ze allemaal naar ontmoeten, ook al is dat op minimaal 1,5 meter afstand. Het Enigmahuis en de gesprekken hebben voor hen veel toegevoegde waarde.

Gesprekken in het Enigmahuis
Die gaan meestal over actualiteiten en vooral over Enkhuizen en omstreken. Over onderwerpen die ons allemaal aangaan en eenieder bezighouden. Zo wordt er gesproken over de ontwikkelingen in het recreatieoord Enkhuizerzand. Maar ook over de lama’s van het Hertenkamp die daar eigenlijk weg moeten. Onder het genot van koffie en thee komt iedereen aan het woord en krijgt iedereen aandacht. Daar zorgen de vrijwilligers voor. Zij hebben voor alle bezoekers een luisterend oor en ze hebben oog voor ieders talenten. Op deze manier wordt er in het Enigmahuis niet alleen gewerkt aan ieders talenten, maar ook aan zelfwaardering en zelfacceptatie.

Wel even telefonisch aanmelden
Het Enigmahuis is voorlopig alleen nog open op de woensdag, donderdag en vrijdag. De locaties en openingstijden vindt u op www.enigmahuis.nl. Iedereen is welkom. Normaal gesproken is een afspraak niet nodig, maar met de coronarichtlijnen is het verstandig om van tevoren even te bellen met 0228-350555 of er plaats is en of de bijeenkomst wel doorgaat. Wilt u meer weten over het vrijwilligerswerk in het Enigmahuis? Belt u dan met Monique van der Heijde op 06 – 45264105.