ENKHUIZEN - Na een intense periode van voorbereiding is het zover. De eerste woonunits op de locatie IJsbaan zijn gereed voor bewoning. Vandaag verhuisden de eerste dertig Oekraïners naar deze locatie. De komende tijd wordt elke week een nieuw blok met units geplaatst. In totaal komen er vijf units. Op locatie IJsbaan worden in totaal maximaal 150 mensen uit Oekraïne gehuisvest.

Opvang voor 1 jaar

De woonunits gehuurd voor een periode van een jaar. Afhankelijk van de situatie in Oekraïne en de vraag van het Rijk, kan dit langer duren. Ondertussen kijken we als Gemeente Enkhuizen naar andere oplossingen zoals bijvoorbeeld flexwoningen. Daarna wordt de ijsbaan weer in oude staat hersteld.

Locatiebeheerder
Voor het veiligheidsgevoel van zowel omwonenden als bewoners is er gedurende een periode van twee weken na de eerste verhuizing 24-uurs toezicht. Als het nodig is, kan deze periode verlengd worden. Daarnaast is er voor de opvanglocaties in Enkhuizen en Hoogkarspel samen een locatiebeheerder aangesteld. De bewoners van de units kunnen bij de beheerder terecht voor vragen over de locatie en faciliteiten maar ook met zorg gerelateerde vragen. Omwonenden kunnen de beheerder bereiken via het mailadres meldpuntoekraïne@sed-wf.nl onder vermelding van 'Locatiebeheerder'.

Burgemeester Eduard van Zuijlen nam donderdag al een kijkje samen met raads- en commissieleden. Ook leden van het buurtcomité zijn op de locatie rondgeleid. Ieder woonblok bestaat uit 15 units voor twee personen en per woonblok is er een gezamenlijk douche/toiletruimte en een gezamenlijke kookruimte/ woonkamer. Voor gezinnen worden units gekoppeld, zodat een grotere woonruimte ontstaat. Ook is er een aantal losse units voor wasmachines, opslag en kantoorruimte voor de locatiebeheerder en zorgverleners. Burgemeester Van Zuijlen: “Het ziet er heel netjes, maar ook heel eenvoudig uit; het is echt noodopvang We hebben bijna 6 maanden lang een beroep moeten doen op gastgezinnen. Nu ontstaat hopelijk voor deze mensen de ruimte om in alle rust bij te komen en weer voorzichtig vooruit te kijken.”

Betrokken inwoners
Regelmatig geven inwoners bij de gemeente aan dat ze de vluchtelingen willen helpen. Burgemeester Van Zuijlen: “Ik ben inmiddels meerdere malen ook zelf benaderd door inwoners die een helpende hand aanbieden. Ik vind het geweldig dat de Enkhuizenaren zo betrokken zijn. Iedereen die wat wil betekenen in deze situatie verwijs ik graag naar het Vrijwilligerspunt. Zij coördineren deze steun.” Bij Vrijwilligerspunt Westfriesland kan iedereen die hulp wil bieden, zich aanmelden via de website vrijwilligerspunt.com. Alle hulp blijft welkom! Meld u direct aan via de website of bel 0229 – 216 499.