ENKHUIZEN - In samenwerking met Team Sportservice West-Friesland neemt de huisartsenpraktijk "de Rode Meeuw" dit jaar deel aan de Nationale Diabetes Challenge (NDC)*. Voor mensen met diabetes is wandelen een erg goed medicijn. Daarom gaan we dit jaar wandelen om te behandelen. Momenteel wordt er al bijna 2 maanden gelopen en het resultaat mag er zijn.

Judith Baars is naast praktijkverpleegkundige van “de Rode Meeuw”, de initiatiefneemster om mee te doen aan de NDC. "Bijna 2 maanden zijn we aan de wandel en ik ben onder de indruk van de prestaties, inzet en de positiviteit van de deelnemers! Het is ook heel inspirerend voor mij. Ik kan er echt van genieten. Het is een mooie Challenge, mede dankzij de enthousiaste ondersteuning van Joke de wandelcoach, Hanneke van de Diabetes Vereniging Nederland en ome Thijs die mij fantastisch ondersteunen!!” Er worden gespecialiseerde zorgverleners uitgenodigd om mee te lopen en voorlichting te geven. Denk hierbij aan een diëtiste en fysiotherapeut.

Ervaringen
De deelnemers voelen ook letterlijk dat ze vooruit gaan in hun gezondheid. Ze geven aan dat ze zich energieker en beter voelen. “Ik loop nu ook gemakkelijker een trap op en ik krijg er steeds meer plezier in, omdat het resultaat nu al zo goed is” zegt een loper. De deelnemers worden getest op onder andere hun bloedsuikerspiegel. “M’n bloedsuiker is na een wandeling van ruim 5 km van 10 naar 4.8!”. Daarnaast geven de deelnemers aan dat het wandelen met de Nationale Diabetes Challenge je grip geeft op je diabetes.

Wandelcoach
Onder leiding van Joke van Team Sportservice worden ze naast het wandelen ook aangespoord om oefeningen voor, tijdens en ook na afloop van de wandeling te doen. De oefeningen doet ze om alle spiergroepen mee te laten bewegen en voor de afwisseling. Voor Joke is het erg leuk om te zien hoe een ieder, elke week een stukje meer kan lopen en ook dat de conditie beter wordt. “We zijn aan het trainen en samen gaat dat gemakkelijker dan alleen. Deze groep stimuleert elkaar goed om door te gaan.”

Einddoel
De wandelingen zijn bedoeld voor mensen met diabetes. Ook mensen met andere gezondheidsproblemen mogen mee lopen. In september wandelen we samen met alle deelnemers uit de rest van Nederland de finale op het Diabetes Challenge Festival, dit jaar in het Olympisch Stadion te Amsterdam. We denken dat iedereen dan zeker 5 kilometer kan lopen. Sommigen gaan zelfs voor 10 kilometer. Er is nog ruimte in de wandelgroep. Daarom nodigen wij u van harte uit om mee te doen met onze Challenge. Uiteraard wordt er rekening gehouden met ieders niveau en het is dus niet erg als u (nog) niet zo ver kunt lopen. Na afloop is er koffie, thee of gewoon water en worden de ervaringen gedeeld.