ENKHUIZEN - De Halve Maen vertrekt uit Enkhuizen op vrijdag 29 maart rond 10.00 uur.

  • Neem de gelegenheid om het schip, in de Oude Haven van Enkhuizen, te bezoeken!
  • De Halve Maen is tot en met zondag 24 maart 2024 geopend.
  • Dit wordt de laatste maand voor vertrek, ook om souvenirs te kopen.

De Halve Maen zet koers naar Sail Kampen, waar het schip is uitgenodigd om het stadsgezicht van de oude Hanzestad te verrijken. De Halve Maen heeft de eer om als admiraalschip een parade van 40-50 schepen te begeleiden. Er staan veel saluutschoten vanaf de Halve Maen gepland en haar vaandel op het land staat ook klaar om met saluutschoten te antwoorden onder toeziend oog van de burgemeester van Kampen.

Wij hopen dat iedereen naar Kampen komt op 29 maart vanaf circa 17.00 uur. Houd rekening met parkeren; de organisatie verwacht 250.000 bezoekers gedurende de 3 1/2 dag van het festijn. De Halve Maen ligt aangemeerd in het middelpunt van al de festiviteiten, naast het hoofdpodium, en is gedurende het Paasweekend gratis open voor bezichtiging.

Het bestuur van de Halve Maen en haar vrijwilligers willen hierbij dank betuigen aan de stad Enkhuizen en met name wethouder Jan Franx en Burgemeester Eduard van Zuijlen voor het gastvrij onthaal en verblijf gedurende het afgelopen jaar. Tenslotte kwam Enkhuizen niet alleen in het canon van Nederland door de haringvisserij, maar ook stond de stad bekend in het begin van de 17de Eeuw voor de plaatselijke 'scheepvaart kennis' en scheepsbouwkunde, met scheepswerven voor kleinere schepen, en juist dit type schip, een jacht, zoals de Halve Maen. Het is onzeker of de Halve Maen inderdaad van de Enkhuizer werf kwam in 1605, maar met de West Friese schipper Maarten Pietersen zal het vaak op de kim gezien zijn. Met zekerheid heeft de originele Halve Maen ook op de rede van Enkhuizen gelegen in 1611. Het is prachtig dat de recentelijke samenwerking ertoe heeft geleid dat de Halve Maen, dag en nacht, kon bijdragen aan het aanzicht van Enkhuizen, net als in de 17de Eeuw. Daarvoor zeer bedankt.

Dank ook aan de vele docenten, scholieren, algemene bezoekers en gasten die aan boord zijn geweest, waarbij we ook blij zijn dat onze Stichting de 'Make a Wish Nederland’ heeft kunnen bijstaan in hun missie. Natuurlijk bedanken wij verder ook de bijdrage van de plaatselijke vrijwilligers, horeca, havendienst, KNRM, ondernemersraden en iedereen die meehielp om het bezoek van de Halve Maen aan Enkhuizen mogelijk te maken.

  • Ter ere van het afscheid uit Enkhuizen heeft de Halve Maen ook weer mooie saluutschoten gepland richting vesting Enkhuizen, nog meer dan bij aankomst.
  • De brug bij de Drommedaris gaat voor vertrek uit Enkhuizen op 29 maart rond 10.00 uur omhoog. Hopelijk komt iedereen weer zwaaien naar de Halve Maen.
  • Zie onze website voor verdere updates