ENKHUIZEN - Hoera, het is gelukt! De eerste crowdfunding campagne van het Zuiderzeemuseum is fantastisch afgesloten. Op maandag 17 januari 2022 sloot de crowdfundingactie voor de restauratie en verlevendiging van de maquette van het buitenmuseum met een eindbedrag van 45.895 euro. Het museum bedankt alle donateurs voor hun bijdrage en kan de plannen voor de maquette gaan realiseren. Op de 75ste verjaardag van het museum in 2023 wordt de maquette aan het publiek gepresenteerd.

In totaal doneerden 293 gulle gevers. Het museum ontving vele mooie, hartverwarmende reacties van de donateurs: 'Een prachtige actie van en voor een geweldig museum! Dat de maquette mag schitteren in het museum!' en 'Dit schitterende kunstwerk verdient een ereplaats in het museum! Zoveel vakmanschap op de vierkante centimeter, indrukwekkend!' Stephan Warnik, algemeen directeur van het Zuiderzeemuseum, over de actie: 'Naast dat er zoveel particuliere donateurs ons ruimhartig hebben ondersteund, bleken ook dat bedrijven uit de regio van harte bereid waren om dit project te ondersteunen. Bedrijven zoals onder andere Rabobank West-Friesland, Enkhuizer Aannemersbedrijf (E.A.B.), Univé NH en De Boer & De Groot hebben ons een prachtige bijdrage gegeven en samen met particulieren bijgedragen tot het succes van deze campagne. Wij zijn alle donateurs dan ook zeer erkentelijk.'

Flitsende start
In recordtijd is er via crowdfunding 30.000 euro opgehaald voor de maquette van het Zuiderzeemuseum. Op 3 januari 2022 werd dit streefbedrag bereikt. Omdat de campagne nog twee weken liep, lukt het uiteindelijk om bijna 46.000 euro op te halen. Dit aanvullende bedrag gaat het museum gebruiken om een extra wens voor de maquette in vervulling te laten gaan. Door middel van augmented reality kan er kleur worden gegeven aan de maquette van geolied hout kleur. Met behulp van projectie en projection mapping gaan kunnen de verschillende verhalen van de panden in het buitenmuseum nog beter verteld worden.

Tegenprestaties
Donateurs dragen niet alleen een steentje bij aan de restauratie en verlevendiging van de maquette, maar ontvangen er ook iets bijzonders terug! Een donatie van 25 euro voor een uitnodiging voor het bijwonen van de onthulling van de maquette en een donatie van 150 euro voor een miniatuur van jezelf in de maquette werd het vaakst geselecteerd. De donateurs ontvangen binnenkort meer informatie over hun tegenprestatie.

Over het Zuiderzeemuseum
Het Zuiderzeemuseum verzamelt en beheert erfgoed uit het voormalige Zuiderzeegebied. Het vertelt het verhaal van de Zuiderzee en verbindt daarbij het heden met het verleden op een toegankelijke wijze voor een divers publiek. Jong en oud wandelt hier honderd jaar terug in de tijd en komt in aanraking met de Zuiderzeecultuur. In de vaste tentoonstelling Zee vol verhalen duiken bezoekers in de verhalen over het leven aan de voormalige Zuiderzee. Het museum brengt ook de cultuurhistorische collectie op verrassende wijze samen met hedendaagse kunst, vormgeving en design. Kijk op zuiderzeemuseum.nl voor een overzicht van alle tentoonstellingen.

In 2021 ontving het museum van de ANWB de zilveren award voor het leukste uitje van Noord-Holland. Lonely Planet heeft het Zuiderzeemuseum opgenomen als 'Top choice' in haar internationale reisgids Best in travel 2021. Museumkids heeft het Zuiderzeemuseum wederom het predicaat 'Kidsproof' toegekend voor 2022.