ENKHUIZEN - Tijdens de decembermaand staan er diverse creatieve en muzikale activiteiten op de agenda van het binnenmuseum. In het atrium bezoek je op de zaterdagen het Handwerkstation en op zondagen zijn er wisselende intieme miniconcerten. Leer in de tentoonstelling Kleren maken de vrouw wat er allemaal kwam kijken bij het maken en onderhouden van kleding én ontdek hoe jij je eigen kleding een tweede of misschien wel derde leven kunt geven! Kinderen vanaf 8 jaar kunnen tijdens de kerstvakantie hun creativiteit kwijt in de gratis workshop Vod of Vintage.

Handwerkstation
Kom op zaterdag, tot en met 8 februari 2020, tussen 11.00 en 16.00 uur naar het Handwerkstation! Hier leer je alle geheimen van het breien met kralen, creatief borduren en het repareren – stoppen, krammen, mazen – van gaten of scheuren. De kledingstukken in de tentoonstelling Kleren maken de vrouw vormden een inspiratiebron voor onderzoeker en documentairemaker in de mode Theodorus Johannes. Theodorus Johannes is elke 2e en 4e zaterdag van de maand aanwezig om je extra te inspireren! Je vindt het Handwerkstation in het atrium van het binnenmuseum. Vooraf aanmelden is niet nodig en deelname is gratis voor museumbezoekers.

Miniconcerten
Ook dit najaar vindt er een serie miniconcerten in het atrium plaats. Een uiteenlopend aanbod van onder andere gitaarmuziek tot barokmuziek wordt ten gehore gebracht. Op de zondagen 1, 8, en 15 december treden de Nederlandse folkgroep Pekel, gitarist Johan Kruizinga en jazzcombo Manouche Swing op in het atrium. De miniconcerten zijn vrij toegankelijk voor bezoekers van het Zuiderzeemuseum. Tijdstip: 12.00 – 13.30 uur. Vooraf aanmelden is niet nodig. Bezoek www.zuiderzeemuseum.nl voor een totaaloverzicht van alle miniconcerten.

Gratis kinderworkshop Vod of Vintage
Voor kinderen vanaf 8 jaar is er een leuk programma in het binnenmuseum. Ontdek samen in de tentoonstelling Kleren maken de vrouw hoe zuinig en duurzaam mensen vroeger met hun kleding omgingen. Bespreek in een interactieve rondleiding de verschillen tussen toen en nu, de rol die kleding speelt in het uiten van je identiteit en wat je kunt doen met kleding die je niet meer wilt dragen. Vervolgens ga je zelf aan de slag met de technieken die je hebt gezien en transformeer je een afgedankt kledingstuk tot een nieuwe creatie! Datum en tijdstip: 21 december 2019 t/m 5 januari 2020, van 11.00 - 13.00 uur of 14.00 - 16.00 uur. Deelname aan dit programma is gratis voor bezoekers van het Zuiderzeemuseum. Per programma is er plaats voor maximaal 25 kinderen.

In verband met de vernieuwing van de vaste tentoonstelling is het binnenmuseum tot 14 februari 2020 alleen geopend tijdens de weekenden en de kerstvakantie voor de tentoonstelling Kleren maken de vrouw en de aanvullende creatieve en muzikale activiteiten. Tijdens deze periode is het museum te bezoeken tegen een aantrekkelijke entreeprijs van € 5,-inclusief een kopje koffie of thee (tarief voor kinderen t/m 12 jaar is €3,50 per persoon inclusief een beker limonade).

Over het Zuiderzeemuseum
Het Zuiderzeemuseum richt zich op de geschiedenis, de actualiteit en de toekomst van het voormalige Zuiderzeegebied. In het buitenmuseum staan authentieke dorpspanden uit dit gebied. Jong en oud komt hier in aanraking met de Zuiderzeecultuur. Zo kunnen bezoekers een touw slaan, op bezoek bij Urker inwoners of mee-eten met een huishouden van 1920. In het binnenmuseum maken bezoekers kennis met kunst, cultuur en erfgoed van voor en na de afsluiting van de Zuiderzee. Kenmerkend voor het Zuiderzeemuseum is dat het de cultuurhistorische collectie verrassend verbindt met hedendaagse kunst, vormgeving en design.

In 2019 ontving het museum van de ANWB de zilveren award voor het leukste uitje van Noord-Holland. Lonely Planet heeft het Zuiderzeemuseum opgenomen als 'Top choice' in haar internationale reisgids Best in travel 2020.