WESTFRIESLAND - De gemeenten in Westfriesland zetten dit de ‘Wie ben jij-campagne’ in op alle Westfriese kermissen. De campagne is een van de acties om het alcoholgebruik onder jongeren te verminderen. Ook gemeente Drechterland doet mee aan de campagne.

Kermis en alcohol: hou controle en hou het leuk
De kermiscampagne is opgezet vanuit het regionale programma In Control of Alcohol en Drugs. Alcohol en kermis zijn in Westfriesland sterk met elkaar verbonden. Geen probleem, vinden de Westfriese gemeenten. Maar tijdens kermissen wordt vaak overmatig alcohol gedronken, ook door jongeren. Daarom zeggen de gemeenten: alcohol mag vanaf je 18 e maar drink met mate, hou controle en hou het leuk. En drink tussendoor water. Tenslotte is iedereen gebaat bij een gezellige kermis.

Campagne kermissen Drechterland
De bedoeling van de campagne is met de kermisgangers in gesprek te gaan over alcoholgebruik. Het campagnebeeld toont een frisse en een zieke emoticon. Het laat zien dat je een keuze hebt. Biertje? Gezellig! Maar ben je bewust van hoeveel je drinkt en blijf helder en ‘In control’.

Met Hemelvaart werd de campagne ingezet tijdens de kermis in Hoogkarspel. Op het kermisterrein hingen spandoeken met het campagnebeeld ‘Wie ben jij’. Tijdens de rubbertbotenrace bij café De eerste aanleg ontvingen bezoekers een waterflesjes met daarop hetzelfde campagnebeeld en de tekst: ‘Wordt het al tijd voor een flesje water’.

Met Pinksteren wordt de campagne voortgezet op de kermis in Venhuizen, Medewerkers van het bedrijf L!NK delen op 1 e pinksterdag van 21.00 – 23.00 uur bij de kermis de waterflesjes uit en gaan in gesprek met jongeren en ouders over alcoholgebruik.

Daarna volgen de kermissen in Schellinkhout, Wijdenes, Oosterblokker en Westwoud.