ENKHUIZEN - Op vrijdag 29 april lost Enkhuizer burgemeester Eduard van Zuijlen het startschot voor de eerste afvaart van de tweemastklipper Lutgerdina. SailWise kon door de coronapandemie twee jaar lang niet uitvaren met het schip. Dankzij donateurs en steun van de gemeente Enkhuizen heeft de stichting het schip weer vaarklaar kunnen maken. Vrijdag vaart de Lutgerdina voor het eerst weer uit met mensen met een beperking.

“We zijn blij en dankbaar, want dankzij alle hulp kunnen we mensen met een beperking weer de mogelijkheid bieden om zelf te zeilen op de Lutgerdina”, vertelt SailWise-directeur Renske Rietbergen. De tweemastklipper is volledig aangepast en rolstoeltoegankelijk. Zo zijn de gangboorden extra breed, is er een lift naar benedendeks en zijn de hutten en badkamers op het schip ook aangepast. “Ons doel is om echt iedereen mee te laten doen, ongeacht de mate van iemands beperking”, vertelt Rietbergen. “Zo kan iemand in een rolstoel de zeilen bedienen, zijn er reliëfkaarten en audiokompassen aan boord voor mensen met een visuele beperking en kan iemand zonder handfunctie het schip met de kin via een joystick besturen.”

Vrijdag 29 april vertrekt de Lutgerdina vanaf de Gependam in Enkhuizen. Geïnteresseerden zijn van harte welkom om vanaf 17.00 uur aanwezig te zijn. Burgemeester van Zuijlen hijst op dat moment de vlag met de namen van alle donateurs die hebben bijgedragen om de Lutgerdina weer in de vaart te brengen. Direct daarna vertrekt de Lutgerdina voor haar eerste reis over het IJsselmeer en het Wad.