Op 4 mei tijdens de Nationale Herdenking zal Annejet van der Zijl de voordracht houden in De Nieuwe Kerk in Amsterdam. Aansluitend spreekt burgemeester Eberhard van der Laan op de Dam.

De Nationale Viering Bevrijding op 5 mei start in de provincie Noord-Holland met de 5 mei-lezing van Nasrdin Dchar. De NOS doet live verslag van beide dagen.

4 mei

Annejet van der Zijl spreekt tijdens de herdenkingsbijeenkomst in De Nieuwe Kerk in Amsterdam de voordracht uit. Deze bijeenkomst vindt plaats voorafgaand aan de herdenking bij het Nationaal Monument op de Dam. Van der Zijl, onder andere bekend van boeken als De Amerikaanse prinses, Anna en Sonny Boy, is één van de meest gelezen literaire non-fictieschrijvers van ons land. Burgemeester van Amsterdam, Eberhard van der Laan, houdt de toespraak op de Dam bij het Nationaal Monument. De toespraak volgt na de twee minuten stilte en het gedicht, voorgedragen door de winnaar van de dichtwedstrijd Dichter bij 4 mei, dit jaar afkomstig uit de provincie Noord-Holland.

5 mei

De Nationale Viering Bevrijding begint ’s ochtends in het Provinciehuis van Noord-Holland. De provincie Noord-Holland, het Nationaal Comité 4 en 5 mei, de gemeente Haarlem en Bevrijdingspop Haarlem organiseren op 5 mei een afwisselend programma met onder meer de 5 mei-lezing: dit jaar gehouden door Nasrdin Dchar. Dchar won in 2011 een Gouden Kalf voor zijn rol in Rabat en speelt vanaf februari 2017 zijn solovoorstelling DAD. Op 4 mei 2016 stond hij in het kader van Theater na de Dam met de eenmalige voorstelling Voor ik vergeet in Koninklijk Theater Carré. Als medeoprichter van de beweging IEDER1 wil hij mensen en organisaties een platform bieden om een positief geluid te laten horen over diversiteit in Nederland. Aansluitend aan de 5 mei-lezing wordt op Bevrijdingspop Haarlem het bevrijdingsvuur ontstoken als startsein voor alle festiviteiten in het land, zoals de 14 Bevrijdingsfestivals. De dag wordt feestelijk afgesloten met het 5 mei-concert op de Amstel.

De kracht van het persoonlijke verhaal

Naast de Nationale Herdenking op de Dam, de 5 mei-lezing, Bevrijdingsfestivals en het 5 mei-concert, worden op 4 en 5 mei in het hele land herdenkingen en vieringen georganiseerd. Het jaarthema van 2017 is ‘de kracht van het persoonlijke verhaal’. Arendo Joustra, hoofdredacteur van Elsevier heeft de jaarthematekst geschreven: “Persoonlijke verhalen over de oorlog, elke oorlog, zijn nooit zomaar verhalen, ze staan niet op zichzelf. Het zijn verhalen die moeten worden verteld, ook zeventig jaar na dato.” Persoonlijke verhalen uit de Tweede Wereldoorlog of meer recente conflicten laten ons zien dat vrijheid geen vanzelfsprekendheid is.

Publicatie

De jaarthematekst is beschikbaar als download. De voordrachten van Annejet van der Zijl en Nasrdin Dchar verschijnen in samenwerking met CPNB in een gemeenschappelijke publicatie, die vanaf eind april verkrijgbaar is in de boekhandel.