ENKHUIZEN – Eind vorig jaar verscheen het boek Vrouw & Werkplaats – 26 vrouwen over hun werkplaats, gereedschap en vakbekwaamheid. Anna Stringer is hierin met nog 25 andere vrouwen geportretteerd door fotograaf Otto Kalkhoven.

Otto Kalkhoven (1965) werkt sinds 1999 als professioneel fotograaf. Ambachten, het ‘land’leven, culinair, interieur, portretten, hij vindt het allemaal even leuk om te doen.

Fotograferen is zijn vak, houtbewerking zijn hobby. Vanuit deze twee passies ontstonden twee uitgaven van het boek Man & Werkplaats waarin hij diverse ambachtsmannen portretteerde. Otto wilde weten of werkplaatsen vandaag de dag nog steeds een typisch mannelijk fenomeen zijn. Zouden werkplaatsen van vrouwen er anders uitzien, hoe staan zij in het ambachtsveld?


Hij kwam in contact met beeld- en ornamentsnijder Anna Stringer die haar werkplaats aan huis heeft, in een voormalige verfmakerij uit de negentiende eeuw.
Stringer: “Na het VWO wilde ik eerst een jaar praktische cursussen volgen. Daarna wilde ik geschiedenis of culturele antropologie studeren. Toen ik deze opleiding aan het Hout- en Meubileringscollege vond, dacht ik: dit is het! Ik wilde het een jaar gaan doen om er een bijbaantje aan over te houden naast mijn studie. Na dat jaar bleek ik echter nog maar aan het begin te staan. Toen ik eenmaal het houtsnijden had ontdekt, was ik verkocht. Het vergt veel studie en research, zoals tekenen, schilderen, kunstgeschiedenis en Latijn. Precies wat ik leuk vind.”

In Anna’s atelier zie je niet alleen veel beitels, gutsen en ronde houten hamers waar je nooit mee misslaat, maar ook veel boeken over restaureren. “Om de hand van de meester te ontdekken en uit te vinden hoe iets eruit heeft gezien, moet je je inlezen in de tijd waarin een meubel is gemaakt.”

“Het restaureren van houtsnijwerk is een soort puzzel. Het is doorgaans werk van een maker van lang geleden, waarvoor je in zijn of haar stijlperiode moet duiken. Je moet de hand van de meester ontdekken, puzzelen wat er gezeten heeft en hoe het eruit heeft gezien.”

Het boek Vrouw & Werkplaats – 26 vrouwen over hun werkplaats, gereedschap en vakbekwaamheid bevat 26 interviews met ruim 300 foto’s met bijschriften, en is sinds 16 november 2022 verkrijgbaar in de (online)boekhandel of via

www.vrouwenwerkplaatsboek.nl