ENKHUIZEN - Kom zaterdag 30 juni en zondag 1 juli naar het Ambachtenweekend in het Zuiderzeemuseum en kom meer te weten over de verschillende Zuiderzeeambachten. Leer alles over het vis roken, mandenvlechten, smeden, touwslaan en nog veel meer! Tijdens het Ambachtenweekend zijn er diverse activiteiten, zoals demonstraties en workshops. Bekijk hoe vismanden worden gevlochten, volg een workshop zeil maken en proef een sprotje bij de visrokerij. Duik in het leven van de ambachtsman en ontdek dat deze oude visserij ambachten nog steeds ‘hot’ zijn.

Zuiderzeeambachten
Tijdens het Ambachtenweekend staan de ambachten van de zeevaart en de visserij centraal. Verspreid over het hele museum zijn er diverse demonstraties: bij de smederij wordt een elger (vork om aal te steken) gesmeed en de kuiper is dit weekend bezig met een puntbreel (drijver). Naast speciale demonstraties op de eigen ambachten komen er ook ambachtsmensen van buiten het museum. Zo geeft de Bataviawerf een demonstratie groot anker-smeden in de Marker haven en demonstreren Urkers op het taanveld hoe je zeilen taant. Voor de kinderen is er samen met de scouting veel te beleven: roeien, touwtrekken, pionieren en broodjes bakken. Mis ten slotte zeker niet de demonstratie grote fuik-vlechten in de Wierschuur!

Taandagen
Eén dag eerder starten de Taandagen, die plaatsvinden op vrijdag 29 juni en zaterdag 30 juni. Deze dagen varen historische schepen van de Stichting Historische Westhaven Urk naar het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen. In de haven is te zien hoe zeilen worden getaand en hoe deze op het taanveld worden gedroogd.

Visserijweken
Met het Ambachtenweekend starten ook de Visserijweken in het buitenmuseum. Vanaf het Ambachtenweekend op 30 juni en 1 juli t/m eind augustus organiseert het Zuiderzeemuseum speciale visserijrondleidingen voor kinderen en volwassenen. In de maand juli wordt er op maandagmiddag een theatervoorstelling Visserslatijn gehouden die gaat over een oude visser die is gestopt met vissen. Kinderen kunnen tijdens de Visserijweken tegen een vergoeding aan de slag met creatieve kinderactiviteiten. Kom naar het knutselatelier om een onderwaterwereld te schilderen of een klompje te pimpen. Ook kunnen de jonge bezoekers een zeepje maken in de vorm van een vis!

Vers van vroeger
Weet jij wat je allemaal kunt eten uit de zee en van het land? Ga op verkenningstocht door het buitenmuseum en laat je verassen! Geniet in 2018 niet alleen van de hapjes van vroeger – honderd jaar geleden werden er andere gerechten gegeten dan nu - maar proef ook de hedendaagse lekkernijen met ingrediënten van toen. Leer spelenderwijs wat mensen vroeger aten, hoe dit werd geteeld of gevangen, en daarna geconserveerd. Proef sprot bij de visrokerij, ontdek oude fruitrassen in de boomgaard en snoep een ouderwets ‘ulevelletje’. Ook op de kaart van het museumrestaurant vind je verschillende traditionele gerechten met een moderne twist. Voor de jonge bezoekers is een leuke speurtocht uitgezet met een beloning!

In de tentoonstelling Aan tafel! in het binnenmuseum ontdek je op speelse wijze hoeveel werk het vroeger was om eten op tafel te krijgen. Er staan drie levensmiddelen centraal: aardappelen, kool en vis - ingrediënten die vaak op het Zuiderzeemenu stonden! De tentoonstelling Aan tafel! in het binnenmuseum borduurt voort op het thema Vers van vroeger in het buitenmuseum.

Over het Zuiderzeemuseum
Het Zuiderzeemuseum richt zich op de geschiedenis, de actualiteit en de toekomst van het voormalige Zuiderzeegebied. In het buitenmuseum staan authentieke panden uit dorpen uit dit gebied. Hier komt jong en oud in aanraking met de Zuiderzeecultuur. Zo kunnen bezoekers een touw slaan, op bezoek bij Urker inwoners of mee-eten in een huishouden van 1920. In het binnenmuseum maken bezoekers kennis met kunst, cultuur en erfgoed van voor en na de afsluiting van de Zuiderzee. Ook is er een schepenhal vol historische schepen. Kenmerkend voor het Zuiderzeemuseum is dat het de cultuurhistorische collectie verrassend verbindt met hedendaagse kunst, vormgeving en design. In 2016 riep de internationale beoordelingssite TripAdvisor het museum uit als een van de beste musea van Nederland. In 2017 heeft het museum deze hoge waardering behouden.