HOOGKARSPEL - Er is nieuw bloed bij de kudde van Alpaca Farm van Jan Ligthart. Gisterochtend is de nieuwe hengst, na een reis van dertien uur, veilig aangekomen in Hoogkarspel.

"Het is voor mensen al een hele reis, laat staan voor een alpaca", vertelt Jan. De tweëenenhalf jaar jonge hengst genaamd Sunstate Ascot, heeft nog even het rijk alleen om te acclimatiseren. Daarentegen is hij bij de vrouwtjes alpaca's niet onopgemerkt gebleven: "Ze staan met z'n allen al bij het hek!".

In totaal zijn er nu vier hengsten en negentien dames in de groep. Ook rennen er al zeven veulens door de wei en worden er nog een paar verwacht. "We wachten een dag of drie tot hij helemaal op rust gekomen is, daarna zullen we het voorzichtig aan gaan proberen".

Versiertruc
"Nou, een paar rondjes lopen en wat aparte geluiden maken. En voordat je het weet is het al gebeurd", vertelt Jan met een lach. Dat wil niet direct altijd zeggen dat een dekking ook lukt. Maar dat valt wel te toetsen: "Als een vrouwtje net zwanger is, heeft ze geen behoefte meer en spuwt ze het mannetje in het gezicht", legt Ligthart uit. De dracht duurt in totaal ruim elf maanden voor een veulen geboren wordt.