ENKHUIZEN - In de voorjaarsvakantie is er van alles te doen in het Zuiderzeemuseum. Bezoek de tentoonstelling Winterkoorts over echte winters van vroeger of neem deel aan de stoomcursus klimaatverandering door schrijver Marc ter Horst. Geniet in het sfeervolle Peperhuis van een heerlijke driegangenlunch, geïnspireerd op de smaken en gerechten van rondom de voormalige Zuiderzee en luister naar een passend verhaal bij ieder gerecht. Laat je rondleiden door kinderambassadeurs in de tentoonstelling Zee vol verhalen of speel Mysterie in het Zuiderzeemuseum, een interactief spel waarbij je beveiliger Nadine helpt het mysterie op te lossen.


Winterkoorts

In de tentoonstelling Winterkoorts vind je niet alleen oude schaatsen, sleden, stoere winterverhalen, schilderijen en beelden van de dichtgevroren Zuiderzee, maar je stapt er ook zelf in een écht winterlandschap. Je hoort het ijs zingen en kraken en je ziet ingesneeuwde huizen. De ijsbloemen staan er dik op de ramen. Bewonder ook de vuurtoren van Marken – het 'Paard van Marken' – die echte lichtsignalen rondstuurt en net als in een échte winter omringd is door kruiend ijs. Ervaar zelf het winterplezier van vroeger en ga mee ijsschotsspringen en sneeuwballen gooien. Of doe je liever mee met een wedstrijdje priksleeën of schaatsen? Boek nu je tickets online en ontdek het zelf.

Stoomcursus klimaatverandering

Wil jij weten hoe het nou echt zit met klimaatverandering? Kom dan op zondag 27 februari naar het binnenmuseum, waar schrijver Marc ter Horst aan de hand van zijn succesvolle kinderboek Palmen op de Noordpool uitlegt wat klimaatverandering is. Dat doet hij met fossielen uit de ijstijd, spannende verhalen en grappige illustraties. Zonder doemverhalen, moeilijke woorden en opgeheven vingertje. De cursus wordt afgesloten met de grote Palmen-op-de-Noordpoolquiz. De stoomcursus is leerzaam voor zowel kinderen (v.a. 8 jaar) als volwassenen en start om 13.30 uur en 15.00 uur. Kosten € 3,- per persoon inclusief incl. warme chocolademelk/koffie/thee. Aanmelden kan via de ticketshop: https://www.zuiderzeemuseum.nl/onlinetickets

Een bord vol verhalen

Geniet op 13 en 20 februari van een heerlijke driegangenlunch in het sfeervolle Peperhuis, geïnspireerd op de smaken en gerechten van rondom de voormalige Zuiderzee. Bij iedere menugang vertelt een museumdocent een passend verhaal bij het gerecht. Bezoek na afloop op eigen gelegenheid de tentoonstellingen Zee vol verhalen en Winterkoorts en ontdek hoe de verhalen hier tot leven komen. Starttijden om 12.00 en 13.00 uur. Kosten € 37,50 per persoon (incl. welkomstdrankje, driegangenlunch, koffie/thee na afloop en toegang tot het museum). Graag aanmelden via deze link: https://www.zuiderzeemuseum.nl/nl/page/4702/bord-vol-verhalen.

Rondleiding met kinderambassadeurs

Op woensdagmiddag 23 februari nemen de kinderambassadeurs je mee door de tentoonstelling Zee vol verhalen. Tussen 13.00 en 15.00 uur kom je de ambassadeurs tegen, verspreid over diverse zalen. Leer meer over de voormalige bewoners van de Zuiderzee en hun dagelijks leven, werk, kleding, huizen en rituelen. De ambassadeurs zijn te herkennen aan hun opvallende trui. Wees niet verlegen en stap vooral op ze af om vragen te stellen! Aanmelden is niet nodig, wel dien je van te voren een entreeticket te boeken in de ticketshop.

Mysterie in het Zuiderzeemuseum

Help beveiliger Nadine het mysterie op te lossen. Ga op pad met haar aantekeningenboek, speciale zaklamp en vergrootglas in je hand en ontrafel het mysterie in de vaste tentoonstelling Zee vol verhalen. Speur onderweg naar verborgen aanwijzingen en puzzels en lukt het jou om de geheimzinnige kist aan het einde te openen? Het spel is geschikt voor gezinnen met kinderen vanaf 8 jaar en is zowel voor kinderen als ouders een leuke uitdaging. Reserveer Mysterie in het Zuiderzeemuseum samen met je entreetickets via de ticketshop van het museum. Er zijn per dag 4 tijdsloten beschikbaar waarop je het spel kunt spelen; 10:30, 11:00, 14:30 en 15:00 uur. De duur van het spel is circa 1,5 uur en kost € 17,50 per gezelschap (exclusief entree).