ENKHUIZEN - Op vrijdag 10 augustus van 12.00 tot 14.00 uur vindt de aftrap plaats van het jaarlijkse Maritiem festival in het Zuiderzeemuseum. Deze editie is extra bijzonder, aangezien de Vereniging Botterbehoud haar vijftig jarig jubileum viert. Op deze dag wordt het feestweekend ingeluid met een historische vlootschouw in Enkhuizen, locatie Krabbersgat vanaf de sluis tot het IJsselmeer. De vlootschouw is de grootste in haar soort sinds de sluiting van de Zuiderzee door de Afsluitdijk in 1932. “Ik ben bijzonder verheugd over de grootte van deze indrukwekkende vlootschouw. Het is een unieke kans om een beeld uit het visserijverleden te zien, die maar één keer per generatie voorbij komt,” zegt Stephan Warnik, directeur van het Zuiderzeemuseum. “En hoe leuk is het om tijdens het Maritiem Festival de vele botters te bewonderen of er zelfs op mee te varen. Een mooie samenwerking tussen Vereniging Botterbehoud (VBB) en het Zuiderzeemuseum.”

Gevarieerde vloot
Het aanbod van deelnemende visserijschepen is zeer gevarieerd. Hoewel de Botters in de meerderheid zijn qua type visserschip, behoren ook Wieringer aken, Lemsteraken, Schouwen, Pluten, Bonsen, Zeepunters, Staverse jollen, Vollenhoofse bollen, Blazers, Volendamse Kwakken, een Wieringer Skuutje en een Markerrondbouw tot de aanwezigen. “Een prachtige verzameling qua grootte en verscheidenheid aan houten visserijschepen uit de voormalige Zuiderzeeperiode, waar wij als VBB ontzettend trots op zijn, geeft Karel Helder, voorzitter VBB, aan.

50 jaar botterbehoud
In oktober 1968 richtte een aantal bottereigenaren de VBB op, om hun “Botter”, als varend monument te behouden voor het nageslacht. De Vereniging Botterbehoud bestaat dit jaar vijftig jaar en viert dit jubileum van vrijdag 10 tot en met zondag 12 augustus in het Zuiderzeemuseum. Vaar mee op een botter en bewonder meer dan 75 historische schepen die rijen dik aan de steigers van het Zuiderzeemuseum liggen. Op de kade hangt de geur van verse vis en tonen ambachtslieden hoe visnetten vroeger werden gemaakt. Maak je eigen knopenbordje, bewonder de diverse draaiende scheepsmotoren en luister naar de stoere zeemansverhalen in het dijkmagazijn. Alle activiteiten voor de bezoekers van het Zuiderzeemuseum staan op zaterdag 11 en zondag 12 augustus op het programma van het Maritiem Festival.

Genieten van zeemansliederen en shanty’s
Door het hele buitenmuseum worden shanty’s en zeemansliederen ten gehore gebracht. Verschillende shantykoren uit binnen- en buitenland zijn inmiddels onlosmakelijk verbonden met het evenement en zingen zeemansliederen uit alle windhoeken. Bezoekers komen de koren tegen bij de Markerhaven, de muziektent, de Wieringer kapel, de visrokerij, en het pleintje Kampen in de vissersbuurt. Het belooft ook dit jaar weer een gezellig maritiem weekend vol botters, muziek en leuke activiteiten te worden.

Visserijweken
Het Maritiem Festival valt midden in de Visserijweken in het buitenmuseum. Vanaf het Ambachtenweekend op 30 juni en 1 juli t/m eind augustus organiseert het Zuiderzeemuseum speciale visserijrondleidingen voor kinderen en volwassenen. Kinderen kunnen tijdens de Visserijweken tegen een vergoeding aan de slag met creatieve kinderactiviteiten. Kom naar het knutselatelier om een onderwaterwereld te schilderen of een klompje te pimpen. Ook kunnen de jonge bezoekers een zeepje maken in de vorm van een vis!

Voor meer informatie over Vereniging Botterbehoud:
Karel Helder (voorzitter), telefoon 06-53503740Cor Visser (organisatie VBB 50), telefoon 06-29524975 en Marga van de Leur (organisatie VBB 50) 06-14132011. Zie ook www.botterbehoud.nl.

Over het Zuiderzeemuseum
Het Zuiderzeemuseum richt zich op de geschiedenis, de actualiteit en de toekomst van het voormalige Zuiderzeegebied. In het buitenmuseum staan authentieke panden uit dorpen uit dit gebied. Hier komt jong en oud in aanraking met de Zuiderzeecultuur. Zo kunnen bezoekers een touw slaan, op bezoek bij Urker inwoners of mee-eten in een huishouden van 1920. In het binnenmuseum maken bezoekers kennis met kunst, cultuur en erfgoed van voor en na de afsluiting van de Zuiderzee. Ook is er een schepenhal vol historische schepen. Kenmerkend voor het Zuiderzeemuseum is dat het de cultuurhistorische collectie verrassend verbindt met hedendaagse kunst, vormgeving en design. In 2016 riep de internationale beoordelingssite TripAdvisor het museum uit als een van de beste musea van Nederland. In 2017 heeft het museum deze hoge waardering behouden.