ENKHUIZEN - SailWise, toonaangevend in toegankelijke watersport voor mensen met een beperking, en in Enkhuizen vooral bekend door haar rolstoeltoegankelijke tweemasterklipper, de Lutgerdina, nodigt de inwoners van Enkhuizen en omgeving uit voor een memorabel watersportweekend op 12 en 13 april. Dit weekend markeert het 50-jarig jubileum van SailWise en belooft een aaneenschakeling van bijzondere evenementen te worden.

Finish IJsselmeer Challenge

Op vrijdag 12 april vindt de spannende finish plaats van de IJsselmeer Challenge, waarbij Jos Lavrijsen, een slechtziende windsurfer, de uitdaging aangaat om het IJsselmeer over te steken vanuit Elahuizen naar Enkhuizen. Jos wordt tijdens zijn reis bijgestaan door een begeleidende vloot. Deze vloot bestaat onder andere uit de Noord-Hollandse wedstrijdzeilster Jorien Hin, en het olympische zeilduo Laila van der Meer en Bjarne Bouwer van TeamAllianz, die in een Inclusion catamaran met een verduisterende VR bril meevaren. Zij zullen Jos begeleiden op zijn tocht naar de finishlijn in Enkhuizen, waar een feestelijk ontvangst hem te wachten staat. Ook de tweemast klipper de Lutgerdina en catamaran de Beatrix van SailWise zeilen mee met deze bijzondere race. De gehele groep van ruim 50 watersporters met en zonder beperking draagt met hun deelname de boodschap van inclusiviteit uit en het motto van deze challenge: Grenzen verleg je samen!

Feestelijk onthaal

Om 16.00 uur op vrijdag 12 april zal Jos Lavrijsen moe maar voldaan aankomen in Enkhuizen. De stad zal bruisen van opwinding als Burgemeester Van Zuijlen Jos en zijn team van ruim 50 enthousiaste watersporters met en zonder beperking verwelkomt aan de Buitenhaven bij het Landje van Top. Het dweilorkest Windkracht 13 zal de sfeer verhogen met aanstekelijke muziek, terwijl het publiek Jos kan feliciteren met zijn indrukwekkende prestatie. Iedereen is welkom voor een hapje en een drankje om dit bijzondere evenement mee te maken!

Watersportfeestdag

Op zaterdag 13 april wordt het watersportweekend voortgezet met een open dag en nautische markt in de Compagnieshaven van 12.00 tot 16.00 uur. Bezoekers kunnen de rolstoeltoegankelijke tweemastklipper, de Lutgerdina, en de volledig aangepaste catamaran, de Beatrix van SailWise bewonderen. Daarnaast zijn er verschillende nautische activiteiten op en rond het water, zoals varen met elektrisch bestuurbare zeilbootjes en workshops zeemansknopen. Ook werken verschillende lokale bedrijven en verenigingen, waaronder Joosten Watersport en de KNRM mee aan deze watersportmiddag. Ook dragen Peter Lubach van de Evenementencommissie Enkhuizer Watersport Vereniging Almere (EWVA), Compagnieshaven en het Ondernemersfonds bij aan het mogelijk maken van dit evenement.

Kom en beleef het watersportweekend

Kom naar de aankomst van windsurfer Jos en zijn begeleidende vloot op 12 april en neem deel aan de feestelijke watersportdag op 13 april. Samen vieren we de kracht van watersport en inclusiviteit!

Steun Jos met een donatie, zodat SailWise ook in de toekomst actieve watersportvakanties voor mensen met een beperking kan blijven organiseren.

https://sailwise.voorfondsgehandicaptensport.nl/project/steun-jos-met-zijn-ijsselmeer-challenge

Voor meer informatie over de Challenge, bezoek de website van SailWise:

https://sailwise.nl/nl/50-jaar/sailwise-ijsselmeer-challenge