ENKHUIZEN - In 1932 maakte de Afsluitdijk een einde aan de Zuiderzee; het IJsselmeer ontstond. De mensen in het aanliggende gebied richtten zich noodgedwongen op nieuwe manieren van leven; de visserij en visserijtradities stonden niet langer centraal. Om de herinneringen aan de verdwijnende Zuiderzeecultuur levend te houden, is het Zuiderzeemuseum opgericht. In 1948 – nu 75 jaar geleden – werd in Enkhuizen een start gemaakt met dit nieuwe rijksmuseum. 75 jaar Zuiderzeemuseum... dát moet gevierd worden en daarom pakt het museum uit.

Drie unieke traditionele feesten!
Het hele Zuiderzeemuseum is dit jaar in feeststemming. En wat is er toepasselijker voor een jubileumviering dan volksfeesten? Vier van 1 april tot en met 29 oktober in het buitenmuseum drie feesten mee die ook nu nog uitgebreid gevierd worden rondom de voormalige Zuiderzee. Koningsdag bijvoorbeeld; net zoals op Marken, waar dit volksfeest nog heel traditioneel gevierd wordt. Rondom de Marker haven van het museum hangen overal rood-wit-blauw-oranje vlaggetjes en er staan feestelijke oranjepoorten. Speel mee met de Koningsdagspelletjes en ontdek alles over de prachtige oranjedracht en Koninklijk Huis souvenirs.

Bekijk in het vissersdorp vervolgens de huizenhoge praalwagen handgemaakt door het Corso Vollenhove! Ontdek hier alles over de bouw van deze uitzonderlijke wagens en het indrukwekkende, jaarlijkse bloemencorso in Vollenhove. Bouw hier meteen je eigen miniatuurwagen. Op het moment van verschijnen van dit bericht wordt er door Corso Vollenhove achter de schermen hard gewerkt aan de bouw van een speciaal voor ons jubileum gebouwde praalwagen met 60.000 dahlia's.

En vergeet tenslotte niet om de West-Friese, Lutjebroeker kermis op het pleintje bij de kerk mee te vieren! Doe mee aan de kermisspellen. Gooi jij alle blikken om? Of zit je liever op een echt kermispaard om de draaimolen authentiek te beleven?

Dans, versiering, verhalen en taart!
Geen feest zonder dansen! Dans jij mee in de versierde muziektent? Schuif daarna zeker ook aan in museumrestaurant het Amsterdamse Huis voor een overheerlijk verjaardagstaartje.

Feestvieren is natuurlijk van alle tijden en plaatsen. In het pandje 'Jouw feest' kom je meer te weten over allerlei (inter)nationale feesten en tradities. Lees de persoonlijke verhalen, ontdek de betekenis van feesten in ons leven en laat ook jouw feestverhaal achter. En voordat je het museum verlaat, koop jij in een van de museumwinkels de allerleukste feestartikelen voor je feestje thuis! 

75 jaar Zuiderzeemuseum
Ontdek in het binnenmuseum meer over het ontstaan en de opbouw van het Zuiderzeemuseum. De jubileumtentoonstelling 75 jaar Zuiderzeemuseum toont niet alleen de ontwerpen en samenstelling van het unieke museumdorp, maar ook de herkomst van de panden én de bijzondere manieren waarop deze naar het buitenmuseum zijn vervoerd. Directeur Stephan Warnik: 'Iedere dag loop ik vol verwondering rond in het museum. Het besef dat dit unieke museum vanaf de tekentafel is ontwikkeld tot een levensecht museumdorp met huisjes, tuinen en ambachten afkomstig uit de verschillende Zuiderzeegemeentes, maakt het extra bijzonder.'

75 jaar Zuiderzeemuseum – van 3 juni tot en met 24 september 2023.

Onthulling maquette
De restauratie en verlevendiging van de houten maquette, die ter ere van de opening van het buitenmuseum is gemaakt, is bijna gereed. In april krijgt de maquette een prominente plek in het volledig heringerichte entreepaviljoen. Komt dat zien! Op schermen rondom staan touchscreens met informatie, geanimeerde foto's en filmpjes over verschillende panden in het buitenmuseum. Bij aanraking van het scherm krijgt de betreffende plek op de maquette (met behulp van projectie) kleur en glans. Daarnaast kun je bepaalde onderdelen zelf aansturen. Zet jij straks het tbc-huisje in de juiste stand naar de zon toe?