DRECHTERLAND / STEDE BROEC / ENKHUIZEN - Vroegtijdig signaleren en ondersteunen om erger te voorkomen.

Vanaf juli 2020 start het project ‘Vroeg Eropaf’. Medewerkers van het team schuldhulpverlening van de gemeente Drechterland, Enkhuizen en Stede Broec nemen bij beginnende betalingsachterstanden actief contact op met inwoners. Zij bieden gratis en vrijblijvend hulp aan om grotere achterstanden en geldproblemen te voorkomen. Dit project is een samenwerking tussen de Westfriese gemeenten met zorgverzekeraars en woningcorporaties.

Beginnende schulden samen oplossen
Er zijn afspraken gemaakt met de woningcorporaties en zorgverzekeraars die betalingsachterstanden melden. Dit heeft als voordeel dat inwoners geholpen kunnen worden met het treffen van een haalbare betalingsregeling. Ook kan worden gezocht naar andere oplossingen zoals bijvoorbeeld kwijtschelding of inkomensondersteuning.

Een medewerker van het team schuldhulpverlening zoekt samen met een inwoners naar oplossingen voor betalingsproblemen. Zolang de Coronamaatregelen nog gelden, doen zij dit telefonisch, per e-mail of sturen zij een kaartje. Wanneer de Coronamaatregelen worden versoepeld of opgeheven gaan de schuldhulpverleners weer op huisbezoek.

Betalingsachterstanden kunnen uitgroeien tot schulden
Schulden kunnen (grote) gevolgen hebben op het leven van mensen, hun omgeving en de maatschappij. Daarom is het belangrijk om betalingsachterstanden zo vroeg mogelijk op te sporen en te verhelpen. Gemiddeld wachten mensen vijf jaar voordat zij hulp zoeken. In die periode kan een kleine betalingsachterstand uitgroeien tot een grotere schuld.

Zelf actie ondernemen
Bij beginnende schulden kunnen inwoners ook zelf contact opnemen met de gemeente. Onze medewerkers zijn bereikbaar via e-mailadres schuldhulpverlening@sed-wf.nl. U kunt contact ook contact opnemen met het Klantcontactcentrum. Zij zijn bereikbaar op werkdagen tussen 8.30 en 17.00 uur op telefoonnummer 14 0228 (u hoeft alleen de nummers 14 0228 in te voeren).