ENKHUIZEN - Dit jaar herdenken wij de geboorte van Nederland. In 1572 kwam Nederland in opstand tegen de Spaanse macht. Dit is een keerpunt in onze geschiedenis. We herdenken dit met 40 andere gemeenten in Nederland. Elk van deze gemeente had hierin zijn eigen rol, zo koos Enkhuizen op 21 mei 1572 als eerste voor De Prins van Oranje. De stad werd op deze dag bevrijd door de Spaanse Overheersers.


Trots

We zijn er trots op dat Enkhuizen zo’n belangrijke rol heeft gespeeld bij de geboorte van Nederland. Dat willen we laten zien en dat gaan we vieren! Met een gevarieerd programma met grootse en kleinere activiteiten. Zo is deze zomer de Westerkerk opengesteld en kun je er verschillende tentoonstellingen bewonderen. “Het Enkhuizer Portret” bijvoorbeeld. Een bonte verzameling van bijna 100 historisch zelfportretten anno 1572, gemaakt door creatievelingen uit Enkhuizen en omstreken. Ook de tentoonstelling “Van Sint Gommaruskerk naar Westerkerk”, de landelijke 1572-tentoonstelling en een unieke 1572-creatie van het Westfries Archief kun je van 1 juli tot en met 10 september bewonderen in de Westerkerk van Enkhuizen.

Burgemeester Eduard van Zuijlen bracht op 3 Juli een bezoek aan de Westerkerk: “Het is prachtig om te zien hoeveel portretten onze inwoners hebben gemaakt. Van jonge prinses tot wijze oude vrouw en van kunstenaar tot vleesschouwer. De portretten laten vooral zien hoe verschillend onze inwoners zijn. Wat onze inwoners delen is dat ze allemaal Enkhuizer zijn en zich verbonden voelen met het roemrijke verleden van de stad”