ENKHUIZEN - Langzaamaan begint het werkelijkheid te worden. In het Markermeer ontstaat een heel nieuw natuurgebied: Trintelzand, een gebied van 270 hectare. Het Trintelzand zal een heel nieuw onderwaterlandschap creëren. Dit meldt de gemeente Enkhuizen.

Trintelzand bestaat uit zandplaten en opdiep water in de zandige oevers. Het vormt het leefgebied van veel waterplantvelden en rietland. Hier zullen veel vissen, mosselen, slakjes en insecten een thuis vinden. Vissen en mosselen zijn weer eten voor andere dieren, zoals vogels. Het Trintelzand zal dus een cirkel van leven zijn.

"Jonge vis schuilend tussen de planten"
Programmamanager Waterkwaliteit bij Rijkswaterstaat Ria Kamps is enorm enthousiast over het nieuwe natuurgebied. "Ik zie het al voor me. In plaats van de harde steile oevers zie je hier straks mooie, glooiende landovergangen waar het krioelt van leven: microscopisch kleine dieren, jonge vis schuilend tussen de planten, volwassen vissen paaiend en jagend."

Het overgrote deel van het nieuwe Trintelzand zal onderwater zijn en dus niet direct zichtbaar. Door de verschillende plant- en diersoorten verbetert de waterkwaliteit in het Markermeer.

Mooi initiatief
Ecoloog Rosalie Heins vindt het een mooi initiatief voor het onderwaterleven. "Een prachtplek voor waternatuur. Ik verwacht massa's muggenlarven. Dit is prima voer voor het waterleven. Trintelzand is straks een plek waar we wel blij kunnen zijn met wolken muggen. Die leveren hier geen overlast voor bewoners, maar zijn wel een heel belangrijke voedselbron."