ENKHUIZEN - Enkhuizen - met zijn rijke geschiedenis, schilderachtige grachten, historisch erfgoed en adembenemende uitzichten op het IJsselmeer - is een unieke bestemming die jaarlijks talloze mensen aantrekt. De gemeente heeft voor het eerst toeristisch beleid opgesteld. De toeristische visie ‘Welkom in Enkhuizen’ geeft duidelijkheid over de richting die we als gemeente kiezen. Daarbij zien we toerisme vooral als kans die bijdraagt aan welzijn en welvaart voor onze bewoners en ondernemers.


Toerisme is belangrijk voor Enkhuizen: voor de lokale economie en werkgelegenheid en het op peil houden van voorzieningen. Het draagt bij aan de leefbaarheid en levendigheid voor inwoners en ondernemers van de stad. Gemeente Enkhuizen wil een gastvrije en toeristvriendelijke stad zijn, waar het toeristisch aanbod in de historische binnenstad is verbonden met de drie belangrijkste attracties: Zuiderzeemuseum, Sprookjeswonderland en de jachthavens. Met de Toeristische Visie 2024-2030 streven we naar een nog betere ervaring voor bezoekers en bewoners de komende jaren.

Concrete acties
De visie is vertaald in een actieplan voor de komende twee jaar, vooral bestaande projecten. Denk bijvoorbeeld aan het creëren van ruimte voor voetgangers in de historische binnenstad. Hiervoor leggen we parkeerplekken voor auto’s buiten het centrum aan. Ook onderzoeken we of we de faciliteiten voor het parkeren van fietsen in het centrum kunnen verbeteren. Met fysieke maatregelen gidsen we de bezoeker beter door de stad en verbinden zo het Zuiderzeemuseum en Sprookjeswonderland met het centrum. We onderzoeken of er ruimte voor campers gereserveerd kan worden voor dagjesmensen op de nieuwe parkeerlocaties aan de rand van de stad.

Visie resultaat van uitgebreide participatie bewoners, ondernemers en politiek
Het is de eerste keer dat de gemeente apart toeristisch beleid heeft opgesteld. Wethouder Jan Franx: “De Toeristische Visie is een gezamenlijke inspanning door en voor bewoners en ondernemers in Enkhuizen. Met de projecten die wij de komende jaren uitvoeren, willen we zorgen dat het toerisme bijdraagt aan welzijn en welvaart voor onze bewoners en ondernemers”. De toeristische visie is tot stand gekomen met input vanuit een klankbordgroep met ondernemers, inwoners, Marketing Enkhuizen en medewerkers van de gemeente. Daarnaast hebben 300 inwoners aan een online enquête meegedaan en heeft ook de gemeenteraad meegedacht.

Het college legt dit voorjaar de toeristische visie ter vaststelling voor aan de gemeenteraad.