ENKHUIZEN - Eigenaren van een gemeentelijk monument in Enkhuizen kunnen een subsidie aanvragen voor onderhoud van het pand bijvoorbeeld voor schilderwerk, herstel van voegen en reparatie van houtrot. Met de regeling wil de gemeente het cultureel erfgoed in Enkhuizen beschermen en de historisch waardevolle gebouwen in de stad in stand houden.

Met de subsidieregeling draagt de gemeente bij aan de kosten van het onderhoud. Per aanvraag is dat maximaal 3500 euro. Voor 2024 heeft de gemeente 50.000 euro subsidie beschikbaar. Eigenaren van een gemeentelijk monument kunnen voor dit jaar subsidie aanvragen van 1 maart tot 1 juni. Dit kan digitaal, op de website van de gemeente. De aanvragen worden afgehandeld op volgorde van indienen. Hierbij geldt: op = op. Vanaf 2025 kunnen eigenaren een subsidieaanvraag indienen tussen 1 januari en 1 juni.


Burgemeester Van Zuijlen, portefeuillehouder Erfgoed: “Ik ben heel blij dat we de eigenaren van de 200 gemeentelijke monumenten nu echt met raad én daad kunnen bijstaan. We hebben op het stadhuis een deskundig adviseur in dienst met wie de mensen, die onderhoud aan hun prachtpand gaan doen, even kunnen praten over de beste manier om dat te doen. Dat geldt ook voor verduurzaming van een monument. Het behoud van deze panden is niet alleen van cultureel belang, maar ook van groot belang voor het behoud van een levendige en aantrekkelijke leefomgeving. En, vanaf nu kunnen we ook financieel een steuntje in de rug geven bij het onderhoud van de gebouwen die naast de rijksmonumenten zo kenmerkend zijn voor Enkhuizen.